Więcej pomysłów na ochłodę w czasie upałów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na domowe lody jest banalny i sprawdzi się nie tylko jako chłodzący deser w upalne dni, ale także podczas spotkań w większym gronie, na przykład w ogrodowej altance. Do najlepszych lodów śmietankowych potrzebujesz zaledwie trzech składników, a oto przepis, który zaczaruje każde wakacyjne popołudnie.
Jak wyglądały wesela w PRL-u? "Dziadek pilnował, żeby goście nie kradli zastawy"
Domowe lody śmietankowe. Rach-ciach i gotowe
- Potrzebne składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
Domowe lody – sposób wykonania:
- Do garnka wlej 200 ml śmietanki i dodaj cukier. Zagotuj i od razu zdejmij z palnika.
- Następnie dodaj pozostałe 200 ml śmietanki oraz mleko i ubij za pomocą miksera na średnich obrotach.
- Ubitą masę przełóż do foremek na lody i schładzaj przez pół godziny w zamrażalniku. Po upływie 30 minut wyjmij masę i ponownie ją ubij mikserem, aż będzie aksamitna i puszysta.
- Tak powstała masa śmietankowa powinna schładzać się od czterech do sześciu godzin w zamrażalniku.
Czas na piknik! Jakie przekąski sprawdzą się na odpoczynek w plenerze?
Do swoich lodów możesz dodać także ulubione owoce, bakalie, miąższ z laski wanilii lub łyżkę kakao. Letnie popołudnie będzie doskonałe, kiedy na deser zaserwujesz swoim bliskim pucharek domowych lodów śmietankowych. Czy może być coś lepszego na początek wakacji?