Jak zrobić domowe lody? To prostsze niż myślisz

Nic tak nie smakuje w czasie upałów jak pyszne, kremowe lody. Jeśli jednak temperatura na zewnątrz jest za wysoka na wyjście do sklepu i zakupienie zimnych i orzeźwiających smakołyków, mamy na to sposób. Pyszne lody zrobisz bez najmniejszego problemu, a ich smak zachwyci wszystkich miłośników zimnych słodkości.

Więcej pomysłów na ochłodę w czasie upałów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na domowe lody jest banalny i sprawdzi się nie tylko jako chłodzący deser w upalne dni, ale także podczas spotkań w większym gronie, na przykład w ogrodowej altance.  Do najlepszych lodów śmietankowych potrzebujesz zaledwie trzech składników, a oto przepis, który zaczaruje każde wakacyjne popołudnie.

Domowe lody śmietankowe. Rach-ciach i gotowe

Potrzebne składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka

Domowe lody – sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej 200 ml śmietanki i dodaj cukier. Zagotuj i od razu zdejmij z palnika.
  2. Następnie dodaj pozostałe 200 ml śmietanki oraz mleko i ubij za pomocą miksera na średnich obrotach.
  3. Ubitą masę przełóż do foremek na lody i schładzaj przez pół godziny w zamrażalniku. Po upływie 30 minut wyjmij masę i ponownie ją ubij mikserem,  aż będzie aksamitna i puszysta.
  4. Tak powstała masa śmietankowa powinna schładzać się od czterech do sześciu godzin w zamrażalniku.

Do swoich lodów możesz dodać także ulubione owoce, bakalie, miąższ z laski wanilii lub łyżkę kakao. Letnie popołudnie będzie doskonałe, kiedy na deser zaserwujesz swoim bliskim pucharek domowych lodów śmietankowych. Czy może być coś lepszego na początek wakacji?

Więcej o:
Copyright © Agora SA