Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Fot. Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Przygotowanie pysznej zupy gulaszowej nie jest trudne. Ważne jest jednak, by zadbać o dobrej jakości składniki - warzywa i mięso. Wówczas zachwycimy naszym obiadem nawet najbardziej wymagających gości.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Zupa gulaszowa - przepis. Jakich składników nie może zabraknąć?
Składniki:
500 g wołowiny,
500 g wieprzowiny,
500 g pieczarek,
2 duże cebule,
2 papryki,
2 marchewki,
puszka pomidorów krojonych,
2 łyżki koncentratu,
5 dużych ząbków czosnku,
przyprawy - sól, pieprz, ziele, liście laurowe, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do mięs, przyprawa do gulaszu,
olej,
2 litry bulionu.
Aromatyczna zupa gulaszowa - jak ją przygotować?
Sposób przygotowania:
Umyte mięso kroimy w średnią kostkę, wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, dwie łyżki przyprawy do mięs i do gulaszu. Na koniec dodajemy dwie łyżki oleju i całość mieszamy. Jeśli chcemy, by smak był bardziej intensywny, wstawiamy przyprawione mięso do lodówki na co najmniej dwie godziny.
W czasie, gdy mięso będzie chłodzić się w lodówce, kroimy warzywa w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka, a marchewkę w grubsze plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso, mieszając, by nie przywarło.
Na patelni należy zeszklić cebulę i pieczarki do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie wrzucić do garnka z mięsem z resztą warzyw.
Zawartość garnka zalewamy bulionem. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy i dokładamy koncentrat pomidorowy.
Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Zupę gulaszową podajemy gorąco - z natką pietruszki, bazylią, kromką świeżego lub podsmażanego na oliwie pieczywa.