Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować

Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.

Przygotowanie pysznej zupy gulaszowej nie jest trudne. Ważne jest jednak, by zadbać o dobrej jakości składniki - warzywa i mięso. Wówczas zachwycimy naszym obiadem nawet najbardziej wymagających gości.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Zupa gulaszowa - przepis. Jakich składników nie może zabraknąć?

Składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 500 g wieprzowiny,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele, liście laurowe, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do mięs, przyprawa do gulaszu,
  • olej,
  • 2 litry bulionu.

Aromatyczna zupa gulaszowa - jak ją przygotować?

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso kroimy w średnią kostkę, wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, dwie łyżki przyprawy do mięs i do gulaszu. Na koniec dodajemy dwie łyżki oleju i całość mieszamy. Jeśli chcemy, by smak był bardziej intensywny, wstawiamy przyprawione mięso do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  2. W czasie, gdy mięso będzie chłodzić się w lodówce, kroimy warzywa w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka, a marchewkę w grubsze plasterki.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso, mieszając, by nie przywarło.
  4. Na patelni należy zeszklić cebulę i pieczarki do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie wrzucić do garnka  z mięsem z resztą warzyw.
  5. Zawartość garnka zalewamy bulionem. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
  6. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy i dokładamy koncentrat pomidorowy.
  7. Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Zupę gulaszową podajemy gorąco - z natką pietruszki, bazylią, kromką świeżego lub podsmażanego na oliwie pieczywa.
Więcej o: