-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować
Zupa gulaszowa - przepis na pyszny obiad. Sycąca zupa dla całej rodziny, którą musisz spróbować
Zupa gulaszowa - przepis. To hit ostatnich lat. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna idealnie sprawdzi się na każdą porę roku, ale szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Przygotowanie pysznej zupy gulaszowej nie jest trudne. Ważne jest jednak, by zadbać o dobrej jakości składniki - warzywa i mięso. Wówczas zachwycimy naszym obiadem nawet najbardziej wymagających gości.
Zobacz wideo
Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Zupa gulaszowa - przepis. Jakich składników nie może zabraknąć?
Składniki:
- 500 g wołowiny,
- 500 g wieprzowiny,
- 500 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 2 papryki,
- 2 marchewki,
- puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki koncentratu,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- przyprawy - sól, pieprz, ziele, liście laurowe, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa do mięs, przyprawa do gulaszu,
- olej,
- 2 litry bulionu.
Aromatyczna zupa gulaszowa - jak ją przygotować?
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso kroimy w średnią kostkę, wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, dwie łyżki przyprawy do mięs i do gulaszu. Na koniec dodajemy dwie łyżki oleju i całość mieszamy. Jeśli chcemy, by smak był bardziej intensywny, wstawiamy przyprawione mięso do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- W czasie, gdy mięso będzie chłodzić się w lodówce, kroimy warzywa w drobną kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka, a marchewkę w grubsze plasterki.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso, mieszając, by nie przywarło.
- Na patelni należy zeszklić cebulę i pieczarki do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie wrzucić do garnka z mięsem z resztą warzyw.
- Zawartość garnka zalewamy bulionem. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
- Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy i dokładamy koncentrat pomidorowy.
- Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Zupę gulaszową podajemy gorąco - z natką pietruszki, bazylią, kromką świeżego lub podsmażanego na oliwie pieczywa.