W końcu zaczynamy sezon na kurki. Gdzie je znaleźć i co z nich zrobić? Szukaj pod konkretnymi drzewami

Sezon na kurki właśnie się rozpoczął i przy dobrych warunkach będzie trwał aż do wczesnego listopada. Te małe, żółte grzyby to idealny dodatek do jajecznicy, smaczny składnik krokietów, a także kremowych i aromatycznych sosów. Tylko gdzie ich szukać i jak zbierać je rozsądnie? Kurki nie są wybredne, ale warto wiedzieć, z jakimi drzewami się lubią.

Więcej sposobów na kurki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Lasy to nieskończone bogactwo smaków. Czerwiec to moment, na który z niecierpliwością wyczekują wszyscy grzybiarze oraz amatorzy smaków lasu - zaczyna się bowiem sezon na kurki. Gdzie szukać tych pysznych grzybów i co smacznego z nich wyczarować?

Pieprznik jadalny rośnie bliżej, niż tam, gdzie pieprz rośnie. Czyli gdzie?

Pieprznik jadalny, bo o tym grzybie mowa, ma charakterystyczny wygląd - młode owocniki mają dość gruby trzon i lekko zawinięte do środka kapelusze. Kapelusze starszych owocników są z kolei rozpostarte i nieregularne. Te grzyby zazwyczaj występują w większych skupiskach, a spotkać je można niemal na całym terenie Europy Środkowej i Wschodniej o umiarkowanym klimacie. To także najczęściej występujący grzyb w polskich lasach. Nie jest wybredny, jeśli chodzi o sąsiedztwo drzew, jak na przykład koźlarz czerwony (koźlarz to grzyb jadalny, który występuje praktycznie wyłącznie w towarzystwie brzóz, rzadziej w brzezinach z dębami. Możemy go spotkać od maja do listopada). Kurki nie są także wybredne, jeśli chodzi o rodzaj gleby - bez problemu znajdziemy je także w lasach znajdujących się w pobliżu fabryk i ośrodków przemysłowych.

W jakich lasach czeka nas kurkowe dobrodziejstwo?

Kurki lubią towarzystwo drzew iglastych - sosen, świerków i jodeł. Lubią także mech i piasek. Z powodzeniem można wybrać się na poszukiwanie kurek do młodych borów, ale także do lasów, gdzie przeważają drzewa liściaste - w dębinach oprócz kurek znajdziemy także borowiki i podgrzybki.

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki, podobnie jak inne grzyby, w większości składają się z wody. Niestety są dość ciężkostrawne. Warto jednak po nie sięgać, jeśli chcemy uzupełnić niedobory niektórych witamin, jak na przykład witaminy B1, B2, a także witaminy C i D.

Co ciekawe, kurki to grzyby, które omijają owady i pasożyty. Jeśli więc w naszej opinii znajdziemy  robaczywą kurkę, możemy mieć pewność, że to grzyb, który bezczelnie udaje pieprznika jadalnego, a mianowicie lisówka pomarańczowa. Odróżnia je kolor i kształt - lisówka jest bardziej intensywna w swojej barwie i ma bardziej regularny kształt kapelusza, nieco bardziej przypomina rydza, ma jednak gęstsze blaszki. 

Tak właśnie wygląda lisówka pomarańczowa.

Lisówka pomarańczowa
Lisówka pomarańczowa fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła

Co wyczarować z kurek? 

Przepisów na dania z kurkami jest mnóstwo. Z chęcią zaprezentujemy kilka smacznych i sprawdzonych receptur. Zaczniemy od jajecznicy.

Jajecznica z kurkami - przepis:

Składniki:

  • 150 g świeżych i oczyszczonych kurek
  • 4 średnie jajka
  • porządna łyżka masła
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Jajecznica z kurkami - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekane grzyby. Lekko osól, by puściły wodę.
  2. Do podsmażonych kurek wbij jajka i zacznij energicznie mieszać drewnianą łyżką. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
  3. Jajecznicę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym:

Składniki:

  • 1 polędwiczka o wadze ok. 400 g
  • 300 g kurek (oczyszczonych i pokrojonych)
  • 1 cebula
  • ok. 200 ml śmietanki 
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • masło
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

Polędwiczki z kurkami - sposób wykonania:

  1. Polędwicę wieprzową pokrój na kawałki o grubości ok. 2 cm, natrzyj sola i pieprzem i lekko rozbij pięścią.
  2. Patelnię z dodatkiem masła porządnie rozgrzej.  Następnie podsmaż polędwiczki na dużym ogniu ok. 20 sekund z obu stron, by włókna mięsa się zamknęły. Podsmażone mięso odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby. Dopraw szczyptą soli i duś, aż z kurek odparuje woda.
  4. Do podsmażonych grzybów dodaj polędwiczki. Następnie zalej je winem i podsmażaj na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Po kilku minutach dodaj śmietanę, zmniejsz płomień i duś przez 10 minut, przed końcem dodaj przyprawy i koperek.

Sałatka z kurkami i groszkiem

Składniki:

  • 200 g kurek 
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g żółtego sera
  • 200 g groszku konserwowego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 4 korniszony
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • majonez
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij posiekaną cebulkę. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki. Duś na sporej mocy palnika przez około siedem minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka i ogórki pokrój w kostkę. Wrzuć do miski. Ser zetrzyj na tarce, szczypiorek posiekaj, a groszek i kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników.
  3. Ostudzone kurki przełóż do miski i wszystkie składniki wymieszaj z dwiema łyżkami majonezu. Dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Możesz także dodać łyżkę soku z cytryny - to wzmocni smak kurek.

Taka sałatka idealnie nadaje się do grilla, ale sprawdzi się także jako smaczna kolacja z okazji początku wakacji. Jeśli masz czas i ochotę, śmiało ruszaj do lasu i ciesz się owocnymi zbiorami. Pamiętaj tylko, że grzyby zbieramy tylko do wiklinowych koszy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.  

Więcej o: