Więcej sposobów na kurki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lasy to nieskończone bogactwo smaków. Czerwiec to moment, na który z niecierpliwością wyczekują wszyscy grzybiarze oraz amatorzy smaków lasu - zaczyna się bowiem sezon na kurki. Gdzie szukać tych pysznych grzybów i co smacznego z nich wyczarować?
Pieprznik jadalny, bo o tym grzybie mowa, ma charakterystyczny wygląd - młode owocniki mają dość gruby trzon i lekko zawinięte do środka kapelusze. Kapelusze starszych owocników są z kolei rozpostarte i nieregularne. Te grzyby zazwyczaj występują w większych skupiskach, a spotkać je można niemal na całym terenie Europy Środkowej i Wschodniej o umiarkowanym klimacie. To także najczęściej występujący grzyb w polskich lasach. Nie jest wybredny, jeśli chodzi o sąsiedztwo drzew, jak na przykład koźlarz czerwony (koźlarz to grzyb jadalny, który występuje praktycznie wyłącznie w towarzystwie brzóz, rzadziej w brzezinach z dębami. Możemy go spotkać od maja do listopada). Kurki nie są także wybredne, jeśli chodzi o rodzaj gleby - bez problemu znajdziemy je także w lasach znajdujących się w pobliżu fabryk i ośrodków przemysłowych.
Kurki lubią towarzystwo drzew iglastych - sosen, świerków i jodeł. Lubią także mech i piasek. Z powodzeniem można wybrać się na poszukiwanie kurek do młodych borów, ale także do lasów, gdzie przeważają drzewa liściaste - w dębinach oprócz kurek znajdziemy także borowiki i podgrzybki.
Kurki, podobnie jak inne grzyby, w większości składają się z wody. Niestety są dość ciężkostrawne. Warto jednak po nie sięgać, jeśli chcemy uzupełnić niedobory niektórych witamin, jak na przykład witaminy B1, B2, a także witaminy C i D.
Co ciekawe, kurki to grzyby, które omijają owady i pasożyty. Jeśli więc w naszej opinii znajdziemy robaczywą kurkę, możemy mieć pewność, że to grzyb, który bezczelnie udaje pieprznika jadalnego, a mianowicie lisówka pomarańczowa. Odróżnia je kolor i kształt - lisówka jest bardziej intensywna w swojej barwie i ma bardziej regularny kształt kapelusza, nieco bardziej przypomina rydza, ma jednak gęstsze blaszki.
Tak właśnie wygląda lisówka pomarańczowa.
Przepisów na dania z kurkami jest mnóstwo. Z chęcią zaprezentujemy kilka smacznych i sprawdzonych receptur. Zaczniemy od jajecznicy.
Składniki:
Jajecznica z kurkami - sposób wykonania:
Składniki:
Składniki:
Taka sałatka idealnie nadaje się do grilla, ale sprawdzi się także jako smaczna kolacja z okazji początku wakacji. Jeśli masz czas i ochotę, śmiało ruszaj do lasu i ciesz się owocnymi zbiorami. Pamiętaj tylko, że grzyby zbieramy tylko do wiklinowych koszy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.