Wiśnie i czereśnie. Kiedy jest na nie sezon? Są pyszne i sprawdzają się w wielu przepisach

Wiśnie i czereśnie są znakiem lata, ale można z nich zrobić o wiele więcej niż ciasta i desery. Zobaczcie, do czego możecie wykorzystać te czerwone owoce. Podpowiadamy również, kiedy występują i jak je od siebie odróżnić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Pierwsze pojawiają się czereśnie, świeże można kupić w okresie czerwiec lipiec, natomiast wiśnie dojrzewają później i są dostępne od drugiej połowy lipca do końca sierpnia. Owoce te są wykorzystywane przede wszystkim do ciast i deserów, ale nie tylko. Co można przygotować z czereśni i wiśni? Oto propozycje:

  • dżemy, konfitury i kompoty,
  • soki i syropy,
  • wina i nalewki, np. wiśniówkę,
  • chutney (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, dodawany do różnych potraw),
  • ketchup domowy,
  • koktajle, budynie i lody,
  • marynowane w occie dodaje się do mięs i pasztetów. Czereśnie pasują do drobiu, wiśnie można dodać do dziczyzny, wieprzowiny i kaczki,
  • zupy owocowe,
  • jako dodatek do muesli czy owsianki.

Przechowywanie wiśni i czereśni. Co zrobić, aby dłużej cieszyć się ich smakiem? 

Wiśnie i czereśnie są dość nietrwałymi owocami, więc trzeba je zjeść lub spożytkować krótko po zakupie. Ale można ten czas wydłużyć. Jak? Przede wszystkim przechowujemy je suche, w niskiej temperaturze - 0 st. C dla czereśni i minus jeden dla wiśni. Najlepiej je po prostu zamrozić - będą dobre przez około pół roku. 

Jak odróżnić wiśnie od czereśni? Przygotowaliśmy krótki poradnik jak to zrobić

Żeby stwierdzić czy dany owoc jest wiśnią, czy czereśnią zwrócić uwagę na ich kolor, miękkość i smak. Poniżej prezentujemy charakterystykę obu gatunków owoców.

Cechy charakterystyczne wiśni są następujące:

  • są małe,
  • mają kolor ciemnoczerwony, wręcz bordowy,
  • w smaku są słodko - kwaśne i nieco cierpkie, 
  • mają cieńszą skórkę,

Z kolei czereśnie wyróżniają się poniższymi właściwościami:

  • są większe, 
  • mają żywy kolor - czerwony, a także różowy czy żółty,
  • są słodkie w smaku,
  • mają jędrniejszą skórkę, są twardsze i odporniejsze na urazy, np. upadek na ziemię,
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.