Przepis na carbonarę włoska uczta w czterech ścianach. Polacy często dodają składnik, który oburza Włochów

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Kochamy pizzę, makarony oraz sery. Zazwyczaj do carbonary Polacy dodają śmietanę, ten jeden składnik oburza Włochów. Zamiast śmietany użyj dobrej jakości sera i jajek.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makaron na obiad to zdecydowanie najlepszy pomysł na szybki obiad. Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Robi się ją w ekspresowym tempie, zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Jeśli zastanawiasz się, co dziś podać swoim bliskim na obiad to dylemat rozwiązany. Postaw na pyszną carbonarę jak z najlepszej włoskiej restauracji. Do dzieła!

Zobacz wideo Prawdziwa carbonara

Składniki:

  • Czosnek (1 ząbek)
  • Boczek wędzony (120g)
  • Makaron spaghetti (150g)
  • Żółtka (2 sztuki)
  • Parmezan (50g startego)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zagotuj wodę na makaron. Pamiętaj, aby odłożyć pół szklanki wody z makaronu, potem przyda się do sosu. Najlepiej jeśli makaron będzie al. Dente.
  2. Następnie na patelnię wrzuć boczek oraz czosnek w całości. Podsmażaj przez 3-4 min. Wyjmij czosnek na koniec gotowania.
  3. Żółtka wymieszaj z serem.
  4. Do boczku dorzuć makaron, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj odrobinę odłożonej wody z makaronu oraz pastę jajeczną. Dolewaj wody aż makaron uzyska delikatną, kremową konsystencję.
  5. Zajadaj

Włosi na samą myśl dodania śmietany do carbonary mają gęsią skórkę. To niedopuszczalne wtamtym regionie Europy. Nasz przepis jest banalnie prosty i nie zajmie więcej czasu niż kwadrans. To szybki sposób na obiad, który zaskoczy smakiem każdego. Smacznego

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: