Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Każdy mieszkaniec naszego kraju wprost ubóstwia klasycznego schabowego z ziemniaczkami i surówką. Jest mnóstwo przepisów jak zrobić by był chrupiący, i soczysty w środku, jednak nie zawsze efekt jest tak smaczny.
Jakub Kuroń to znany i ceniony kucharz, który często dzieli się swoimi przepisami na swoim blogu czy w mediach społecznościowych. Klasyczną i pozornie znaną wszystkim recepturą jest kotlet schabowy. Jak wskazuje kucharz, warto jednak trochę bardziej się przyłożyć, by efekt był smaczny, chrupiący i soczysty. Aby takowy uzyskać, należy wybrać dobrej jakości mięso oraz dokładnie dobrać przyprawy. To nie wszystko - panierka jest równie ważna.
Tłuszcz, na którym smażymy kotlety również ma znaczenie - najlepiej sprawdzi się smalec lub masło klarowane, dzięki czemu nadamy całości dodatkowego i wyrazistego smaku. Dodatki są kwestią indywidualną, jednak polecamy połączenie z ziemniaczkami i mizerią lub buraczkami. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia.
Składniki:
Sposób przygotowania: