Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w szczególe

Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się go jednak nieco inaczej. Jakub Kuroń zdradza swój perfekcyjny przepis oraz podpowiada, co wpływa na smak mięsa i jak najlepiej go przyrządzić.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Każdy mieszkaniec naszego kraju wprost ubóstwia klasycznego schabowego z ziemniaczkami i surówką. Jest mnóstwo przepisów jak zrobić by był chrupiący, i soczysty w środku, jednak nie zawsze efekt jest tak smaczny.

Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń to znany i ceniony kucharz, który często dzieli się swoimi przepisami na swoim blogu czy w mediach społecznościowych. Klasyczną i pozornie znaną wszystkim recepturą jest kotlet schabowy. Jak wskazuje kucharz, warto jednak trochę bardziej się przyłożyć, by efekt był smaczny, chrupiący i soczysty. Aby takowy uzyskać, należy wybrać dobrej jakości mięso oraz dokładnie dobrać przyprawy. To nie wszystko - panierka jest równie ważna.

Tłuszcz, na którym smażymy kotlety również ma znaczenie - najlepiej sprawdzi się smalec lub masło klarowane, dzięki czemu nadamy całości dodatkowego i wyrazistego smaku. Dodatki są kwestią indywidualną, jednak polecamy połączenie z ziemniaczkami i mizerią lub buraczkami. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlet schabowy - przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego,
  • 500 ml mleka,
  • cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podzielenia mięsa na cztery równe kotlety. Schab delikatnie rozpijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. 
  2. Do miski wlewamy mleko, dodajemy obrany rozgnieciony czosnek, cebule pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Do marynaty wkładamy mięso i pozostawiamy na około trzy godziny w lodówce. 
  3. Przechodzimy do panierowania, kolejno obtaczając mięso w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. 
  4. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty i rumiany kolor. 
  5. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.