Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ocet jabłkowy jest ważnym produktem kuchennym - wzbogaca smak wielu potraw. Pomaga też, gdy dodamy zbyt dużo przypraw i w efekcie danie jest za ostre. I choć na sklepowych pułkach nie brak tego produktu, najlepiej smakuje zrobiony własnoręcznie. Zachęcamy do przetestowania przepisu Ewy Wachowicz na ocet jabłkowy z zaledwie trzech składników. Receptura pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa Gotuje". Przepis jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Do przygotowania octu jabłkowego potrzebujesz tylko trzech produktów:
Do mikstury warto dodać także obierki z jabłek.
Samodzielne wykonanie octu jabłkowego nie jest skomplikowane.
Po tym czasie ocet jabłkowy powinien być gotowy do spożycia.
Do czego użyć octu jabłkowego w kuchni?
Jest wiele możliwości. Można dzięki niemu podkręcić smak wielu dań, np. sosów, past, sałatek. Jest też środkiem konserwującym - używa się go do marynowania grzybów, ryb i mięsa.