• Link został skopiowany

Ocet jabłkowy - przepis Ewy Wachowicz. Wystarczą tylko trzy składniki, które z pewnością masz w kuchni

Ocet jabłkowy - przepis na ten produkt warto poznać, może on być bowiem zarówno dodatkiem do potraw, jak i świetnym konserwantem. Jego przygotowanie jest proste i wymaga tylko trzech ogólnodostępnych składników.
Ocet jabłkowy (zdjęcie ilustracyjne)
rawpixel.com/CC0

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Ocet jabłkowy jest ważnym produktem kuchennym - wzbogaca smak wielu potraw. Pomaga też, gdy dodamy zbyt dużo przypraw i w efekcie danie jest za ostre. I choć na sklepowych pułkach nie brak tego produktu, najlepiej smakuje zrobiony własnoręcznie. Zachęcamy do przetestowania przepisu Ewy Wachowicz na ocet jabłkowy z zaledwie trzech składników. Receptura pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa Gotuje". Przepis jest też dostępny na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.

Ocet jabłkowy – przepis, który wymaga tylko trzech składników. Warto go wypróbować

Do przygotowania octu jabłkowego potrzebujesz tylko trzech produktów:

  • jabłek - kilograma,
  • cukru - 3 łyżek,
  • wody - litra.

Do mikstury warto dodać także obierki z jabłek.

Przygotowanie octu jabłkowego z przepisu Ewy Wachowicz jest proste. Wymaga tylko cierpliwości

Samodzielne wykonanie octu jabłkowego nie jest skomplikowane. 

  1. Jabłka dokładnie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki;
  2. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszaj z cukrem w proporcji trzy łyżki cukru na litr wody;
  3. Pokrojone owoce włóż do słoików. Możesz dorzucić obierki z innych jabłek;
  4. Owoce zalej wodą z cukrem. Zawartość słoików przyciśnij talerzykiem i małym kamieniem;
  5. Słoiki przykryj gazą i zamocuj ją gumką bądź sznurkiem. Odstaw na miesiąc lub dłużej.

Po tym czasie ocet jabłkowy powinien być gotowy do spożycia.

Do czego użyć octu jabłkowego w kuchni?

Jest wiele możliwości. Można dzięki niemu podkręcić smak wielu dań, np. sosów, past, sałatek. Jest też środkiem konserwującym - używa się go do marynowania grzybów, ryb i mięsa.

Więcej o: