Przepis na domowe lody ogórkowe, które wspaniale smakują. Wyjaśniamy, jak jeść lody w czasie upałów

Domowe lody to pyszny pomysł na deser w upalny dzień. Zazwyczaj zajadamy się lodami śmietankowymi lub owocowymi, ale nie każdy miał okazję spróbować lodów ogórkowych. To błyskawiczny sposób na orzeźwienie, kiedy żar leje się z nieba. Tylko jak jeść lody, żeby sobie nie zaszkodzić? Wszystko wyjaśniamy.

Więcej przepisów na ochłodę w upalne dni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Domowe lody to nie tylko świetny pomysł na deser, ale także natychmiastowe orzeźwienie w gorący dzień. Przepis na domowe lody jest bardzo prosty, najczęściej wystarczy mleko, śmietanka i owocowe dodatki, ale co jeśli postawimy na lody z ogórkiem? Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale efekt jest obłędny. Tylko warto wiedzieć, jak jeść je rozsądnie tak, aby przyjemność nie skutkowała na przykład bolesną anginą.

Przede wszystkim powinniśmy je jeść powoli, żeby nasze gardła nie doznały szoku termicznego.  "Najlepiej zjadać lody w domu, w temperaturze pokojowej, czyli nie siedzieć na słońcu, nie być rozgrzanym, nie po wysiłku fizycznym" - mówiła w rozmowie z RMF24 doktor Agnieszka Litewka, laryngolog z Górnośląskiego Centrum Medycznego w Katowicach-Ochojcu. Lodów nie powinniśmy jeść także od razu po spożyciu gorących posiłków czy napojów. Także jeśli marzysz o orzeźwiającym deserze, śmiało sięgaj po lody, ale poczekaj 10 minut od czasu zjedzenia obiadu.  Warto także wspomnieć, że lody tak naprawdę są zdrowe (jedzone w rozsądnych ilościach) i skutecznie poprawiają humor, co jest przecież kluczowe w dbaniu o nasze zdrowie psychiczne.

Domowy kwas chlebowyKwas chlebowy na upały. Orzeźwia i gasi pragnienie, a przepis jest banalny

Lody ogórkowe, czyli natychmiastowe orzeźwienie, gdy za oknem żar leje się z nieba

Składniki:

  • 3 średnie ogórki
  • 6 listków mięty
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżka miodu
  • zimna gazowana woda

Przepis na lody ogórkowe

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój. Następnie przełóż do miski. 
  2. Dodaj wodę, miętę, sok z cytryny oraz miód i całość dokładnie zmiksuj.
  3. Miskę przełóż do zamrażalnika. Po godzinie, kiedy lody zaczną już tężeć, przełóż lody do foremek.

Stonka ziemniaczanaNaturalny oprysk na stonkę ziemniaczaną. Ekologiczne metody zwalczania

Takie lody świetnie sprawdzą się jako deser po lekkim, letnim obiedzie lub jako skuteczny "poprawiacz" nastroju. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe lody ogórkowe - ten smak to mistrzostwo świata.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: