Więcej przepisów na ochłodę w upalne dni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Domowe lody to nie tylko świetny pomysł na deser, ale także natychmiastowe orzeźwienie w gorący dzień. Przepis na domowe lody jest bardzo prosty, najczęściej wystarczy mleko, śmietanka i owocowe dodatki, ale co jeśli postawimy na lody z ogórkiem? Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale efekt jest obłędny. Tylko warto wiedzieć, jak jeść je rozsądnie tak, aby przyjemność nie skutkowała na przykład bolesną anginą.
Przede wszystkim powinniśmy je jeść powoli, żeby nasze gardła nie doznały szoku termicznego. "Najlepiej zjadać lody w domu, w temperaturze pokojowej, czyli nie siedzieć na słońcu, nie być rozgrzanym, nie po wysiłku fizycznym" - mówiła w rozmowie z RMF24 doktor Agnieszka Litewka, laryngolog z Górnośląskiego Centrum Medycznego w Katowicach-Ochojcu. Lodów nie powinniśmy jeść także od razu po spożyciu gorących posiłków czy napojów. Także jeśli marzysz o orzeźwiającym deserze, śmiało sięgaj po lody, ale poczekaj 10 minut od czasu zjedzenia obiadu. Warto także wspomnieć, że lody tak naprawdę są zdrowe (jedzone w rozsądnych ilościach) i skutecznie poprawiają humor, co jest przecież kluczowe w dbaniu o nasze zdrowie psychiczne.
Składniki:
Takie lody świetnie sprawdzą się jako deser po lekkim, letnim obiedzie lub jako skuteczny "poprawiacz" nastroju. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe lody ogórkowe - ten smak to mistrzostwo świata.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.