Więcej szybkich i prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
"Stanie przy garach" w upalne dni nie jest zachęcającą wizją, ale przecież obiad sam się nie ugotuje. Na szczęście mamy pomysły, jak szybko wyczarować coś pysznego. Poznaj trzy nasze propozycje na obiad w upał - ty się nie napracujesz, a domownicy będą zachwyceni.
Makaron z truskawkami - coś na słodko
Składniki:
- ok. 400 g świeżych truskawek
- 150 g dowolnego makaronu
- pół szklanki śmietany
- do smaku: 3 łyżki cukru
Makaron z truskawkami - sposób wykonania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
- Truskawki opłucz i przełóż do miski. Następnie dodaj do nich cukier i rozgnieć widelcem.
- Do rozgniecionych truskawek dodaj śmietanę i wymieszaj. Powstałym sosem polej gorący makaron.
Chłodnik ogórkowy - lekko, świeżo i przyjemnie
Składniki:
- 7 ogórków gruntowych
- 1 ząbek czosnku
- 500 g jogurtu naturalnego
- posiekany koperek
- sól, pieprz
- do podania: jajko na twardo
Chłodnik ogórkowy - sposób wykonania
- Obrane górki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj sól i pieprz do smaku i zalej całość jogurtem. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekany koperek.
- Godzinę przed podaniem schładzaj w lodówce. Podawaj z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami.
Dla wzmocnienia smaku możesz dodać łyżkę soku z cytryny i pokrojoną rzodkiewkę.
Zupa śledziowa na zimno - klasyka z czasów PRL-u
Składniki:
- 70 g filetów śledziowych
- 200 g kefiru
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 większa cebula
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- do podania: młode ziemniaki
Zupa śledziowa - sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj zalewę. Do garnka wlej ok. 1 litra wody. Dodaj do smaku sól, kilka kulek ziela oraz kilka listków laurowych. Zagotuj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Filety śledziowe namocz i pokrój w kostkę. Cebulę w piórka.
- Do ostudzonej zalewy dodaj kefir i śmietanę. Dodaj śledzie i cebulę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w towarzystwie młodych ziemniaków.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje obiadów na upał przypadły ci do gustu i z ochotą zrobisz makaron lub którąś z zup. Pamiętaj jednak, że w czasie upalnych dni trzeba się nawadniać - pij dużo wody.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.