Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, nie zawsze chce nam się spędzać długich godzin na gotowaniu w zaparowanej kuchni. Jednak coś trzeba zjeść... Co zrobić, kiedy w brzuchu burczy, a upał odbiera ochotę na gotowanie? Poznaj trzy szybkie i proste przepisy na obiad w upał - każdy znajdzie coś dla siebie.

Więcej szybkich i prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

"Stanie przy garach" w upalne dni nie jest zachęcającą wizją, ale przecież obiad sam się nie ugotuje. Na szczęście mamy pomysły, jak szybko wyczarować coś pysznego. Poznaj trzy nasze propozycje na obiad w upał - ty się nie napracujesz, a domownicy będą zachwyceni.

Makaron z truskawkami - coś na słodko

Składniki:

  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • 150 g dowolnego makaronu
  • pół szklanki śmietany 
  • do smaku: 3 łyżki cukru

Makaron z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
  2. Truskawki opłucz i przełóż do miski. Następnie dodaj do nich cukier i rozgnieć widelcem.
  3. Do rozgniecionych truskawek dodaj śmietanę i wymieszaj. Powstałym sosem polej gorący makaron.

Chłodnik ogórkowy - lekko, świeżo i przyjemnie

Składniki:

  • 7 ogórków gruntowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz
  • do podania: jajko na twardo

Chłodnik ogórkowy - sposób wykonania

  1. Obrane górki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Dodaj sól i pieprz do smaku i zalej całość jogurtem. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekany koperek.
  3. Godzinę przed podaniem schładzaj w lodówce. Podawaj z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami.

Dla wzmocnienia smaku możesz dodać łyżkę soku z cytryny i pokrojoną rzodkiewkę.

Zupa śledziowa na zimno - klasyka z czasów PRL-u

Składniki:

  • 70 g filetów śledziowych
  • 200 g kefiru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 większa cebula
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • do podania: młode ziemniaki

Zupa śledziowa - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj zalewę. Do garnka wlej ok. 1 litra wody. Dodaj do smaku sól, kilka kulek ziela oraz kilka listków laurowych. Zagotuj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Filety śledziowe namocz i pokrój w kostkę. Cebulę w piórka.
  3. Do ostudzonej zalewy dodaj kefir i śmietanę. Dodaj śledzie i cebulę.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w towarzystwie młodych ziemniaków.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje obiadów na upał przypadły ci do gustu i z ochotą zrobisz makaron lub którąś z zup. Pamiętaj jednak, że w czasie upalnych dni trzeba się nawadniać - pij dużo wody.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA