Więcej ciekawych porad znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?
Wydawałoby się, że mrożenie jest dobrym rozwiązaniem na przedłużenie przydatności do spożycia wszystkich pokarmów - mięsa, ryb, warzyw, owoców czy pieczywa. Jak się jednak okazuje, niektóre rośliny źle znoszą niskie temperatury. Stają się pod ich wpływem ciemniejsze i mniej soczyste. Tracą także swoje walory smakowe.
Tych warzyw i owoców nie wkładaj do zamrażarki. Zapamiętaj tę listę produktów
Mrozić nie należy przede wszystkim warzyw i owoców bardzo soczystych, zawierających dużo wody.
Tych owoców nie trzymaj w zamrażarce:
- awokado,
- banany,
- cytryny i limonki,
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- winogrona,
- kiwi,
- melony i arbuzy,
- jabłka,
- papaja.
Poniższe warzywa źle znoszą ujemne temperatury:
- ziemniaki,
- ogórki,
- sałata,
- ziemniaki,
- rzodkiewka,
- seler naciowy,
- cebula
- czosnek,
- pomidory,
- surowa kapusta,
- bakłażan,
- dynia.
Do mrożenia nie nadają się również niektóre zioła:
- bazylia,
- mięta,
- tymianek.
Jakie owoce i warzywa można zamrozić? Rośliny z tej listy dobrze znoszą niskie temperatury
Cześć warzyw i owoców jak najbardziej można zamrozić. Należą do nich następujące warzywa:
- cukinia,
- marchewka,
- jarmuż,
- brukselka (blanszowana),
- seler,
- pietruszka,
- brokuł (blanszowany),
- kalafior (jak wyżej),
- szpinak,
- bób (blanszowany),
- por,
- papryka,
- fasolka szparagowa (blanszowana),
- kolby kukurydzy,
- groszek (blanszowany),
- buraki (ugotowane).
Z kolei owoce, które nadają się do mrożenia to te drobne i jagodowe. Ale nie tylko:
- maliny,
- truskawki,
- morele,
- jeżyny,
- jagody,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- śliwki,
- agrest,
- porzeczki,
- poziomki,
- czereśnie,
- rabarbar.