Mrożenie warzyw i owoców. Zobacz, co można (a czego nie) trzymać w ujemnych temperaturach [LISTA]

Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre owoce i warzywa nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku... Sprawdź, co możesz (a czego nie) trzymać w zamrażarce.

Więcej ciekawych porad znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Wydawałoby się, że mrożenie jest dobrym rozwiązaniem na przedłużenie przydatności do spożycia wszystkich pokarmów - mięsa, ryb, warzyw, owoców czy pieczywa. Jak się jednak okazuje, niektóre rośliny źle znoszą niskie temperatury. Stają się pod ich wpływem ciemniejsze i mniej soczyste. Tracą także swoje walory smakowe.

Tych warzyw i owoców nie wkładaj do zamrażarki. Zapamiętaj tę listę produktów

Mrozić nie należy przede wszystkim warzyw i owoców bardzo soczystych, zawierających dużo wody.

Tych owoców nie trzymaj w zamrażarce:

  • awokado,
  • banany,
  • cytryny i limonki,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze,
  • winogrona,
  • kiwi,
  • melony i arbuzy,
  • jabłka,
  • papaja.

Poniższe warzywa źle znoszą ujemne temperatury:

  • ziemniaki, 
  • ogórki, 
  • sałata, 
  • ziemniaki, 
  • rzodkiewka,
  • seler naciowy,
  • cebula
  • czosnek,
  • pomidory,
  • surowa kapusta,
  • bakłażan,
  • dynia.

Do mrożenia nie nadają się również niektóre zioła:

  • bazylia,
  • mięta,
  • tymianek.

Jakie owoce i warzywa można zamrozić? Rośliny z tej listy dobrze znoszą niskie temperatury

Cześć warzyw i owoców jak najbardziej można zamrozić. Należą do nich następujące warzywa:

  • cukinia,
  • marchewka, 
  • jarmuż, 
  • brukselka (blanszowana),
  • seler, 
  • pietruszka,
  • brokuł (blanszowany),
  • kalafior (jak wyżej),
  • szpinak,
  • bób (blanszowany),
  • por,
  • papryka,
  • fasolka szparagowa (blanszowana),
  • kolby kukurydzy, 
  • groszek (blanszowany),
  • buraki (ugotowane).

Z kolei owoce, które nadają się do mrożenia to te drobne i jagodowe. Ale nie tylko:

  • maliny,
  • truskawki,
  • morele,
  • jeżyny,
  • jagody,
  • wiśnie,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • agrest,
  • porzeczki,
  • poziomki,
  • czereśnie,
  • rabarbar.
Więcej o: