Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości

Często, gdy kroimy pomidory możemy zobaczyć zielone wypustki w środku. Są to kiełki. Czy możemy je jeść? Dr Magda Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego we Wrocławiu, która podzieliła się informacjami na ten temat, uspokaja.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Pomidory to chętnie wybierane warzywa. Wykorzystujemy je do wielu potraw - w sałatkach, czy na kanapkach są często niezastąpione. Są także świetnym składnikiem zup i możemy z nich przygotować przecier, którym posmarujemy spód pizzy. Często zdarza się jednak, że podczas krojenia w środku pomidora zauważyć możemy kiełki. Są one wynikiem zbyt długiego trzymania warzyw w wilgotnym i ciepłym miejscu. Czy zjedzenie ich nam zaszkodzi? Wątpliwości postanowiła rozwiać dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

Czy możemy jeść pomidory z kiełkami? "Oznacza to tyle, że owoc jest bardzo dojrzały"

Ekspertka wyjaśniła, że w środku owocu może dojść do skiełkowania nasion. 

Oznacza to mniej więcej tyle, że owoc jest bardzo dojrzały. Takie anomalie nie są może spektakularne dla oka, ale bezpieczne dla żołądka. Na pewno każdy widział paprykę, w której rosła kolejna – to czasem cecha odmianowa. Owoce i warzywa nie powstają w fabryce, mimo że to odmiany, to jednak nadal mamy do czynienia z żywym organizmem i różne "odstępstwa" się zdarzają. Nie ma w tym nic niepokojącego

- powiedziała dr Czaplicka cytowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wiele osób podejrzewa, że jest to efekt GMO. Jednak ekspertka rozwiała i te wątpliwości. Dodała, że odmiany wyselekcjonowane różnią się o tych modyfikowanych genetycznie. Takie owoce są wynikiem wieloletniej pracy genetyków, którzy nie wprowadzają nowych genów i nie stosują metod związanych z inżynierią genetyczną. Jako przykład podała też truskawkę. 

To potomkini poziomki – co roku wybierano nasiona z największych poziomek, wysiewano je, by zebrać nasiona z kolejnych największych poziomek

- stwierdziła. Ekspertka poinformowała także, że kiełki możemy znaleźć w innych warzywach, na przykład w dyni lub papryce. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA