Więcej przepisów na upalne dni najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik na zimno z jagodami brzmi jak letnie marzenie. Przepis jest łatwy i z pewnością poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez doświadczenia w deserach. Nie czekaj więc, tylko spraw sobie przyjemność w te letnie, upalne dni i zaskocz swoich domowników najlepszym sernikiem.
Najlepsze ciasto na upały - sernik na zimno z jagodami
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (możesz użyć tego z wiaderka)
- ok. 600 g jagód
- opakowanie biszkoptów
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 opakowanie galaretki jagodowej
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny.
Sernik na zimno z jagodami - sposób wykonania
- Galaretkę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj tortownicę lub formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier lekko nasmaruj masłem i ułóż biszkopty.
- Do rondelka wlej mleko i kiedy się zagotuje, dodaj żelatynę. Rozpuść ja i zdejmij rondelek z ognia.
- Do dużej miski przełóż twaróg, serek mascarpone, dodaj śmietankę, cukier waniliowy, cukier puder i wymieszaj całość na gładką masę.
- Do lekko ostudzonego mleka dodaj 3 łyżki masy sernikowej i wymieszaj. Następnie wlej całość i wymieszaj z resztą składników.
- Masę sernikową wyłóż na biszkopty i wyrównaj wierzch. Na wierzchu wyłóż umyte jagody i zalej tężejąca galaretką.
- Sernik schładzaj w lodówce przez minimum sześć godzin.
Takie ciasto to wymarzony letni deser. Zrób już dziś i przekonaj się, jakie to pyszne.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.