Sorbet truskawkowy. Przepis na zimny deser z owocami lata. Nie musisz dodawać do niego cukru

Jak zrobić najłatwiejszy na świecie sorbet truskawkowy? Przepis sprawi, ze ten deser przygotujesz bardzo szybko. Do jego wykonania nie potrzebujesz cukru ani innego słodzika.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Galette z truskawkami


Truskawki to zdecydowanie najbardziej wyczekiwane owoce lata. Są świetnym składnikiem deserów i przetworów. Uwielbiamy też zrobione z nich lody. Czasem jednak chcemy, by nasz deser był lekki i niskokaloryczny. Dlatego warto przygotować sorbet truskawkowy. Przepis, którym się dzielimy, jest banalnie prosty. Mało tego, do jego zrobienia potrzebujesz tylko dwóch składników i blendera. 

Sorbet truskawkowy. Przepis na lekki deser, który ochłodzi w gorące dni

Słodycz tę kochają dzieci i dorośli. Można się nią zajadać niemalże bez ograniczeń. Jak ją przygotować? Na samym początku zaopatrz się w odpowiednie składniki, czyli pół kilograma truskawek i dwa banany. Połączenie smaku tych owoców sprawi, że sorbet będzie wyjątkowy. Następnie postępuj instrukcji.

Przepis:

  1. Truskawki bardzo dokładnie umyj. Usuń z nich szypułki. Owoce przełóż do wysokiej miski.
  2. Banany obierz i pokrój na plasterki. Dorzuć je do truskawek.
  3. Owoce zmiksuj za pomocą blendera. Powstanie wtedy smoothie. 
  4. Masę przelej do pojemniczków lub do foremek z patyczkami i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Najlepiej, jeśli sorbet będziesz mrozić przez całą noc. 
  5. Przed podaniem na chwilę odstaw owocową słodycz, a następnie zmiksuj całość jeszcze raz. Tak postępuj za każdym razem. 

Jeśli chcesz trochę posłodzić deser, możesz dodać odrobinę miodu, stewii lub syropu z agawy. Sorbet możesz podawać w towarzystwie listków mięty i posiekanej czekolady. Wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA