Młode ziemniaki królują już w sklepach i na naszych stołach. Warto więc wiedzieć, jak je poprawnie gotować. Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki? Tego możesz nie wiedzieć.
Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas gotowania ziemniaków. Niepoprawne gotowanie dotyczy przede wszystkim temperatury wody, do której wrzucamy warzywa. Ziemniaki powinniśmy wkładać do wrzątku, a nie tak jak robi wielu z nas - do zimnej, osolonej wody.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki są bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP. Jeśli od razu wrzucimy je do gorącej wody, to sole mineralne w nich zostaną, jeśli zaś najpierw będą wrzucone do chłodnej wody, to stracą wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy.
Warto również pamiętać o tym, jeśli zechcemy obrać ziemniaki na kilka godzin przed gotowaniem. W tym przypadku, jeśli będą moczyć się przez jakiś czas w zimnej wodzie, by nie sczerniały, również stracą swoje właściwości.