Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki - gorącej czy zimnej? To ma znaczenie

Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki - gorącej czy zimnej? Wiele osób twierdzi, że gotowanie ziemniaków to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Ich zdaniem wystarczy tylko pamiętać, by posolić wodę. Okazuje się jednak, że nie tylko sól ma znaczenie. Jak poprawnie gotować ziemniaki? Przekonaj się.

Młode ziemniaki królują już w sklepach i na naszych stołach. Warto więc wiedzieć, jak je poprawnie gotować. Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki? Tego możesz nie wiedzieć.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki? Możesz popełniać ten błąd

Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas gotowania ziemniaków. Niepoprawne gotowanie dotyczy przede wszystkim temperatury wody, do której wrzucamy warzywa. Ziemniaki powinniśmy wkładać do wrzątku, a nie tak jak robi wielu z nas - do zimnej, osolonej wody.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować ziemniaki - w gorącej czy zimnej wodzie? To ma znaczenie

Ziemniaki są bogate w potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP. Jeśli od razu wrzucimy je do gorącej wody, to sole mineralne w nich zostaną, jeśli zaś najpierw będą wrzucone do chłodnej wody, to stracą wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy.

papryka, zdjęcie ilustracyjnePo krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj

Warto również pamiętać o tym, jeśli zechcemy obrać ziemniaki na kilka godzin przed gotowaniem. W tym przypadku, jeśli będą moczyć się przez jakiś czas w zimnej wodzie, by nie sczerniały, również stracą swoje właściwości.

Sałata ze śmietaną. Zdjęcie ilustracyjneSałata ze śmietaną. Poznaj szybkie przepisy na sałatę w śmietanie

Jak ugotować młode ziemniaki? To proste

  1. Wybierz ziemniaki podobnej wielkości i sprawdź, czy nie są zepsute.
  2. Dokładnie je umyj i wyczyść szczotką. Pamiętaj, by nie używać żadnych detergentów.
  3. Zagotuj wodę z solą. Wsyp jedną czubatą łyżeczkę na kilogram ziemniaków.
  4. Gotuj ziemniaki przez 10-20 minut - w zależności od gatunku pod lekko uchyloną pokrywką.
Więcej o: