Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Orzechy włoskie do nalewki zbiera się, gdy są jeszcze niedojrzałe. Robi się to zwykle w okresie od końca czerwca do drugiej połowy lipca. Muszą być wystarczająco miękkie, aby je pokroić. Warto też pamiętać, że wszystkie czynności należy robić w rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi. Warto zrobić nalewkę, ponieważ orzechówka jest przepisem na zdrowie.
Do wykonania nalewki orzechowej przygotuj poniższe produkty:
Pierwszy etap:
Drugi etap:
Jak podawać orzechówkę? W małej ilości - jednorazowo wystarczy kilkanaście kropli rozcieńczonych wodą, nie więcej niż dwa lub trzy razy dziennie. Kurację można stosować nie więcej niż miesiąc. Jeśli po wypiciu pojawiają się jakieś niepożądane objawy, należy niezwłocznie udać się do lekarza.