• Link został skopiowany

Orzechówka - przepis na leczniczą nalewkę. Babcine remedium na niestrawność i problemy żołądkowe

Orzechówka to przepis na naturalny lek z młodych, niedojrzałych orzechów włoskich. Mikstura jest skutecznym, babcinym remedium na problemy żołądkowe.
Orzechówka (fot. Shutterstock)
Orzechówka (fot. Shutterstock)

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Orzechy włoskie do nalewki zbiera się, gdy są jeszcze niedojrzałe. Robi się to zwykle w okresie od końca czerwca do drugiej połowy lipca. Muszą być wystarczająco miękkie, aby je pokroić. Warto też pamiętać, że wszystkie czynności należy robić w rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi. Warto zrobić nalewkę, ponieważ orzechówka jest przepisem na zdrowie. 

Orzechówka - przepis wymaga tylko trzech, prostych składników. Zobaczcie sami

Do wykonania nalewki orzechowej przygotuj poniższe produkty:

  • orzechy włoskie (jeszcze zielone i miękkie) - kilogram,
  • spirytus lub wódkę (można zrobić mieszankę obu) - litr,
  • wodę - litr,
  • cukier (lub miód) - szklanka,
  • przyprawy (do wyboru) - cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, goździki, czarny pieprz, wanilia czy skórka z cytryny bądź pomarańczy.

Przepis na orzechówkę składa się z dwóch etapów. Wymaga też sporo cierpliwości

Pierwszy etap:

  • Umyj i pokrój orzechy na połówki bądź ćwiartki;
  • Umieść orzechy w słoiku i zalej alkoholem;
  • Zajrzyj słoik gazą i odstaw na miesiąc - półtora miesiąca

Drugi etap:

  • Przefiltruj miksturę przez gazę (filtr do kawy);
  • Dodaj do nalewki cukier i przyprawy;
  • Wymieszaj całość i odstaw na pół roku - rok.

Jak podawać orzechówkę? W małej ilości - jednorazowo wystarczy kilkanaście kropli rozcieńczonych wodą, nie więcej niż dwa lub trzy razy dziennie. Kurację można stosować nie więcej niż miesiąc. Jeśli po wypiciu pojawiają się jakieś niepożądane objawy, należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Więcej o: