Przepis na knedle z truskawkami. Mięciutkie kluski zrobisz z młodych ziemniaków. Całość polej masłem

Jak przygotować idealne knedle z truskawkami? Przepis, którym się dzielimy, pomoże wam w przygotowaniu smacznego dania obiadowego. Owocowe nadzienie ciekawie komponuje się z ziemniaczanym ciastem.

Delikatne, mocno owocowe i rozpływające się w ustach - takie są właśnie knedle z truskawkami. Słodkie nadzienie idealnie pasuje do wytrawnego ciasta (do jego przygotowania wykorzystaj duże i młode ziemniaki). Całość warto polać bułką tartą podsmażaną z masłem lub posypać cukrem. Jak przygotować takie danie?  

Zobacz wideo Włoskie arancini

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Przepis na knedle z truskawkami. Przygotuj odpowiednie składniki

Produkty na ciasto:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • dwa średnie jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 300 - 500 g truskawek średniej wielkości,
  • łyżka cukru pudru (może też być cukier zwykły lub trzcinowy).

Knedle z truskawkami - przepis na ciekawe danie, które wyczarujesz w kilka chwil

  1. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Od razu po tym odparuj nadmiar płynu.
  2. Przepuść warzywa przez praskę lub zmiel je w maszynce. Możesz też użyć blendera. Powstałą masę wystudź.
  3. Do ziemniaków dodaj dwa jajka, odrobinę soli oraz mąkę pszenną. Całość wyrabiaj ręką. Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła, dorzuć jeszcze trochę mąki. 
  4. Truskawki umyj i osusz. Usuń szypułki. 
  5. Na stół wysyp mąkę. Z ciasta odrywaj kawałki i uformuj z nich kule. Każdą oprósz odrobiną mąki i spłaszcz. Na środku placka połóż truskawkę. Całość zakryj i ponownie stwórz kulkę.
  6. Knedle gotuj w osolonej wodzie. Wyciągnij je po czterech minutach od wypłynięcia. Kluski najlepiej wrzucać do płynu partiami, wtedy nie będą się do siebie przyklejały.

Danie podawaj z bułką tartą podsmażaną z masłem. Do potrawy pasują także jogurt naturalny oraz śmietana. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA