-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na knedle z truskawkami. Mięciutkie kluski zrobisz z młodych ziemniaków. Całość polej masłem
Przepis na knedle z truskawkami. Mięciutkie kluski zrobisz z młodych ziemniaków. Całość polej masłem
Jak przygotować idealne knedle z truskawkami? Przepis, którym się dzielimy, pomoże wam w przygotowaniu smacznego dania obiadowego. Owocowe nadzienie ciekawie komponuje się z ziemniaczanym ciastem.
Delikatne, mocno owocowe i rozpływające się w ustach - takie są właśnie knedle z truskawkami. Słodkie nadzienie idealnie pasuje do wytrawnego ciasta (do jego przygotowania wykorzystaj duże i młode ziemniaki). Całość warto polać bułką tartą podsmażaną z masłem lub posypać cukrem. Jak przygotować takie danie?
Zobacz wideo Włoskie arancini
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Przepis na knedle z truskawkami. Przygotuj odpowiednie składniki
Produkty na ciasto:
- kilogram ugotowanych ziemniaków,
- dwa średnie jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli.
Farsz:
- 300 - 500 g truskawek średniej wielkości,
- łyżka cukru pudru (może też być cukier zwykły lub trzcinowy).
Knedle z truskawkami - przepis na ciekawe danie, które wyczarujesz w kilka chwil
- Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Od razu po tym odparuj nadmiar płynu.
- Przepuść warzywa przez praskę lub zmiel je w maszynce. Możesz też użyć blendera. Powstałą masę wystudź.
- Do ziemniaków dodaj dwa jajka, odrobinę soli oraz mąkę pszenną. Całość wyrabiaj ręką. Jeśli masa będzie się za bardzo kleiła, dorzuć jeszcze trochę mąki.
- Truskawki umyj i osusz. Usuń szypułki.
- Na stół wysyp mąkę. Z ciasta odrywaj kawałki i uformuj z nich kule. Każdą oprósz odrobiną mąki i spłaszcz. Na środku placka połóż truskawkę. Całość zakryj i ponownie stwórz kulkę.
- Knedle gotuj w osolonej wodzie. Wyciągnij je po czterech minutach od wypłynięcia. Kluski najlepiej wrzucać do płynu partiami, wtedy nie będą się do siebie przyklejały.
Danie podawaj z bułką tartą podsmażaną z masłem. Do potrawy pasują także jogurt naturalny oraz śmietana.