Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha

Ciasta bez pieczenia na upały to idealna propozycja na deser, kiedy ochota na słodkie nie odpuszcza, ale siedzenie w nagrzanej od piekarnika kuchni nie jest najprzyjemniejszą wizją. Poznaj nasze cztery propozycje na smakowite ciasta na zimno - każdy łasuch znajdzie coś dla siebie.

Więcej przepisów na desery na zimno znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Desery na zimno to najlepszy sposób na słodką ulgę w czasie upalnych dni. Ich przygotowanie jest proste i sprawdzą się zarówno jako słodki poczęstunek podczas rodzinnego spotkania przy mrożonej kawie, jak i jako alternatywa dla pucharka lodów w letnie popołudnie. Z przyjemnością zaprezentujemy wam cztery przepisy na ciasta bez pieczenia na upał, które skradną niejedno serce.

Kubuś bez pieczenia - jeszcze słodsze niż jego nazwa

Składniki na masę śmietanową:

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku

Składniki na masę budyniową:

  • 1 l gęstego, przecierowego soku marchewkowo owocowego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: herbatniki do wyłożenia formy, starta czekolada do dekoracji

Kubuś bez pieczenia - sposób wykonania:

  1. Do szklanki wlej sok i wsyp proszki budyniowe. Zamieszaj. Pozostały sok zagotuj razem z masłem i cukrem. Następnie ostrożnie wlewaj rozpuszczone budynie, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie na dno wyłóż połowę herbatników. Masę budyniową dokładnie rozprowadź na ciasteczkach. Na budyń połóż pozostałe herbatniki i wstaw do lodówki, by masa stężała.
  3. Do blaszanej miski wlej chłodną kremówkę i zacznij ją ubijać, stopniowo dodając cukier puder oraz bitą śmietanę w proszku. Kiedy masa będzie już sztywna, przełóż ją na herbatniki i wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin, by ciasto odpowiednio się schłodziło.

 Biała Dama z kompotem wiśnowym - ciasto lekkie jak chmurka

Składniki:

  • 1 l śmietanki kremówki
  • 2 przezroczyste galaretki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 500 ml kompotu z wiśniami
  • ok. 400 ml wody
  • herbatniki do wyłożenia spodu
  • wiórki kokosowe do posypania

Biała Dama - sposób wykonania:

  1. Przezroczyste galaretki rozpuść i pozostaw, by ostygły.
  2. 500 ml kremówki ubij na sztywno mikserem, stopniowo wlewając lekko przestudzone galaretki. 
  3. Na dnie blaszki do pieczenia wyłożonej papierem ułóż herbatniki. Następnie przelej na nie masę, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki.
  4. Kompot z wiśniami zagotuj, dodaj 2 łyżki cukru i 400 ml wody. Następnie wsyp galaretki wiśniowe i zamieszaj, by dokładnie się rozpuściły. Odstaw, by ostygły.
  5. Kiedy masa śmietanowa już stężała, ostrożnie przelej na nią galaretkę z wiśniami i równomiernie rozprowadź. Ponownie włóż do lodówki.
  6. Pozostałe 500 ml śmietanki ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wyłóż ją na wiśniową galaretkę i wyrównaj. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Schładzaj w lodowce minimum sześć godzin.

Śmietanowiec - lekka pianka z mnóstwem kolorów

Składniki:

  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 600 g śmietanki kremówki
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 60 g cukru 
  • 6 łyżeczek żelatyny

Śmietanowiec - sposób wykonania:

  1. Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by stężały.
  2. Do miski przełóż jogurt i dodaj cukier. Następnie dokładnie wymieszaj całość i upewnij się, że jogurt w smaku jest odpowiednio słodki. 
  3. Żelatynę wsyp do rondelka i dodaj ok. 10-12 łyżek wody. Wymieszaj i kiedy zacznie pęcznieć, podgrzej ją, by się rozpuściła.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 4 łyżki jogurtu, wymieszaj, by go "zahartować". Następnie całość wlej do reszty jogurtu i wymieszaj.
  5. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do jogurtu. Wymieszaj całość razem z galaretkami pokrojonymi na kawałki. 
  6. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem. Następnie przelej masę na ciasto i wyrównaj wierzch. Śmietanowiec powinien schładzać się minimum 3-4 godziny.

Sernik na zimno z truskawkami - letnia klasyka w jeszcze bardziej kremowej wersji

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 10-15 truskawek
  • biszkopty na spód

Sernik na zimno - sposób wykonania:

  1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia, ale dopilnuj, by nie zaczęła tężeć.
  2. Twaróg oraz mascarpone przełóż do miski. Dodaj cukier puder i zmiksuj na gładką i jednolitą masę bez grudek. 
  3. Żelatynę wsyp do kubka i zalej niewielką ilością wody, by proszek spęczniał.
  4. Do rondelka wlej kilka łyżek śmietanki. Dodaj żelatynę i podgrzewaj na wolnym ogniu, by się rozpuściła - uważaj, jednak by jej nie zagotować. Do żelatyny ze śmietaną dodaj kilka łyżek masy serowej i wymieszaj. Następnie całość dodaj do miski z resztką serów i połącz całość.
  5. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno i łyżka po łyżce dodawaj do masy sernikowej. Uważaj podczas mieszania, by nie zepsuć struktury ubitej śmietany - wówczas sernik nie będzie puszysty.
  6. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na dno wyłóż biszkopty. Następnie ostrożnie wlej masę serową i wygładź spód. Włóż na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała.
  7. Kiedy masa już będzie sztywna, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Następnie zalej całość galaretką - rób to stopniowo, żeby nie podpłynęła na dno.
  8. Tak przygotowany sernik schładzaj w lodówce około sześciu godzin.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA