Więcej przepisów na desery na zimno znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Desery na zimno to najlepszy sposób na słodką ulgę w czasie upalnych dni. Ich przygotowanie jest proste i sprawdzą się zarówno jako słodki poczęstunek podczas rodzinnego spotkania przy mrożonej kawie, jak i jako alternatywa dla pucharka lodów w letnie popołudnie. Z przyjemnością zaprezentujemy wam cztery przepisy na ciasta bez pieczenia na upał, które skradną niejedno serce.
Kubuś bez pieczenia - jeszcze słodsze niż jego nazwa
Składniki na masę śmietanową:
- 660 ml śmietanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
Składniki na masę budyniową:
- 1 l gęstego, przecierowego soku marchewkowo owocowego
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo: herbatniki do wyłożenia formy, starta czekolada do dekoracji
Kubuś bez pieczenia - sposób wykonania:
- Do szklanki wlej sok i wsyp proszki budyniowe. Zamieszaj. Pozostały sok zagotuj razem z masłem i cukrem. Następnie ostrożnie wlewaj rozpuszczone budynie, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie na dno wyłóż połowę herbatników. Masę budyniową dokładnie rozprowadź na ciasteczkach. Na budyń połóż pozostałe herbatniki i wstaw do lodówki, by masa stężała.
- Do blaszanej miski wlej chłodną kremówkę i zacznij ją ubijać, stopniowo dodając cukier puder oraz bitą śmietanę w proszku. Kiedy masa będzie już sztywna, przełóż ją na herbatniki i wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin, by ciasto odpowiednio się schłodziło.
Biała Dama z kompotem wiśnowym - ciasto lekkie jak chmurka
Składniki:
- 1 l śmietanki kremówki
- 2 przezroczyste galaretki
- 2 galaretki wiśniowe
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. 500 ml kompotu z wiśniami
- ok. 400 ml wody
- herbatniki do wyłożenia spodu
- wiórki kokosowe do posypania
Biała Dama - sposób wykonania:
- Przezroczyste galaretki rozpuść i pozostaw, by ostygły.
- 500 ml kremówki ubij na sztywno mikserem, stopniowo wlewając lekko przestudzone galaretki.
- Na dnie blaszki do pieczenia wyłożonej papierem ułóż herbatniki. Następnie przelej na nie masę, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki.
- Kompot z wiśniami zagotuj, dodaj 2 łyżki cukru i 400 ml wody. Następnie wsyp galaretki wiśniowe i zamieszaj, by dokładnie się rozpuściły. Odstaw, by ostygły.
- Kiedy masa śmietanowa już stężała, ostrożnie przelej na nią galaretkę z wiśniami i równomiernie rozprowadź. Ponownie włóż do lodówki.
- Pozostałe 500 ml śmietanki ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wyłóż ją na wiśniową galaretkę i wyrównaj. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Schładzaj w lodowce minimum sześć godzin.
Śmietanowiec - lekka pianka z mnóstwem kolorów
Składniki:
- 600 g gęstego jogurtu naturalnego
- 600 g śmietanki kremówki
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 60 g cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
Śmietanowiec - sposób wykonania:
- Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by stężały.
- Do miski przełóż jogurt i dodaj cukier. Następnie dokładnie wymieszaj całość i upewnij się, że jogurt w smaku jest odpowiednio słodki.
- Żelatynę wsyp do rondelka i dodaj ok. 10-12 łyżek wody. Wymieszaj i kiedy zacznie pęcznieć, podgrzej ją, by się rozpuściła.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 4 łyżki jogurtu, wymieszaj, by go "zahartować". Następnie całość wlej do reszty jogurtu i wymieszaj.
- Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do jogurtu. Wymieszaj całość razem z galaretkami pokrojonymi na kawałki.
- Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem. Następnie przelej masę na ciasto i wyrównaj wierzch. Śmietanowiec powinien schładzać się minimum 3-4 godziny.
Sernik na zimno z truskawkami - letnia klasyka w jeszcze bardziej kremowej wersji
Składniki:
- 250 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 10 g żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 10-15 truskawek
- biszkopty na spód
Sernik na zimno - sposób wykonania:
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia, ale dopilnuj, by nie zaczęła tężeć.
- Twaróg oraz mascarpone przełóż do miski. Dodaj cukier puder i zmiksuj na gładką i jednolitą masę bez grudek.
- Żelatynę wsyp do kubka i zalej niewielką ilością wody, by proszek spęczniał.
- Do rondelka wlej kilka łyżek śmietanki. Dodaj żelatynę i podgrzewaj na wolnym ogniu, by się rozpuściła - uważaj, jednak by jej nie zagotować. Do żelatyny ze śmietaną dodaj kilka łyżek masy serowej i wymieszaj. Następnie całość dodaj do miski z resztką serów i połącz całość.
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywno i łyżka po łyżce dodawaj do masy sernikowej. Uważaj podczas mieszania, by nie zepsuć struktury ubitej śmietany - wówczas sernik nie będzie puszysty.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na dno wyłóż biszkopty. Następnie ostrożnie wlej masę serową i wygładź spód. Włóż na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała.
- Kiedy masa już będzie sztywna, na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Następnie zalej całość galaretką - rób to stopniowo, żeby nie podpłynęła na dno.
- Tak przygotowany sernik schładzaj w lodówce około sześciu godzin.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.