Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowanie bywa męczące, a wizja pieczenia się w kuchni przy piekarniku podczas upałów przyprawia o zawrót głowy. Ale na szczęście są sprawdzone przepisy na szybkie i pyszne dania. Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni. Warto wykorzystać go i postawić na zdrowe dania. W ten skwar lejący się z nieba mamy kilka przepisów, które miejmy nadzieję pomogą ci przetrwać najgorętsze dni w roku.
Zobacz wideo
Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Chłodnik
To jedno z tych dań, które robi się dosyć szybko. Smakuje wybitnie szczególnie o tej porze roku. Czego potrzebujesz, aby je zrobić? Świeżych warzyw, jogurtu, maślanki. Do dzieła!
Składniki:
- Botwinka ( pęczek)
- Ogórki gruntowe ( 5 sztuk)
- Rzodkiewka (pęczek)
- Koper (pęczek)
- Szczypior (pęczek)
- Sok z cytryny (2 łyżki)
- Sól, pieprz, cukier
- Maślanka (400g)
- Kefir (500g)
- Jogurt naturalny (350g)
Przygotowanie:
- Botwinkę umyj, buraczki pokrój w kostkę, liści oraz łodygę drobno poszatkuj. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i sól (po 1 łyżeczce). Gotuj przez około 5-10 min. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie ogórki oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Ogórki przełóż na durszlak z odrobiną soli, aby ściekł z nich nadmiar wody.
- Do ostudzonej botwinki dodaj ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior i koperek. Na sam koniec zalej maślanką, kefirem oraz jogurtem, dopraw przyprawami. Wymieszaj i podawaj z jajkiem na twardo.
Sałatka z ciecierzycą
Szybki, lekki pomysł na pożywny obiad. Śmiało zamiast ciecierzycy możesz dodać ugotowane ziemniaki lub kurczaka.
Składniki:
- Ciecierzyca (cały słoik lub puszka)
- Rzodkiewka
- Natka pietruszki
- Ser feta (pół kostki)
- Pomidor malinowy (2 sztuki)
- Papryka czerwona (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Sok z cytryny (2 łyżki)
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedź z zalewy, Wrzuć do miski. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę, dodaj do ciecierzycy.
- Całość dopraw pokrojonym serem feta, przyprawami oraz cytryną i oliwą z oliwek.
Makaron z truskawkami
Kolejna propozycja to klasyk obiadów w przedszkolu. Pamiętam jak w każdy piątek królował on, makaron z truskawkami.
Składniki:
- Makaron (300g)
- Truskawki (500g)
- Cukier (2-4 łyżki)
- Śmietana (najlepiej gęsta 18%, około 200g)
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makron. Do wrzątku wrzuć i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź makaron.
- W międzyczasie umyj truskawki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cukier oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
- Polej wcześniej przygotowany makaron i zajadaj.
Nasze trzy przepisy sprawdzą się idealnie na letnie dni, kiedy nie mamy siły na gotowanie. Smacznego!