Letnie obiady - przepisy na szybkie dania, które sprawdzą się w upalne dni. Zrobisz je w kilkanaście minut

Latem nie mamy siły na stanie w kuchni i gotowanie pyszności. Chcemy zjeść coś lekkiego, na szybko. Dobrym pomysłem są dania, które dodatkowo nas schłodzą od środka. Dziś aż trzy przepisy na błyskawiczne obiady z warzywami w roli głównej.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowanie bywa męczące, a wizja pieczenia się w kuchni przy piekarniku podczas upałów przyprawia o zawrót głowy. Ale na szczęście są sprawdzone przepisy na szybkie i pyszne dania. Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni. Warto wykorzystać go i postawić na zdrowe dania. W ten skwar lejący się z nieba mamy kilka przepisów, które miejmy nadzieję pomogą ci przetrwać najgorętsze dni w roku.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Chłodnik

To jedno z tych dań, które robi się dosyć szybko. Smakuje wybitnie szczególnie o tej porze roku. Czego potrzebujesz, aby je zrobić? Świeżych warzyw, jogurtu, maślanki. Do dzieła!

Składniki:

  • Botwinka ( pęczek)
  • Ogórki gruntowe ( 5 sztuk)
  • Rzodkiewka (pęczek)
  • Koper (pęczek)
  • Szczypior (pęczek)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Sól, pieprz, cukier
  • Maślanka (400g)
  • Kefir (500g)
  • Jogurt naturalny (350g)

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyj, buraczki pokrój w kostkę, liści oraz łodygę drobno poszatkuj. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i sól (po 1 łyżeczce). Gotuj przez około 5-10 min. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie ogórki oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Ogórki przełóż na durszlak z odrobiną soli, aby ściekł z nich nadmiar wody.
  3. Do ostudzonej botwinki dodaj ogórki, rzodkiewkę oraz posiekany szczypior i koperek. Na sam koniec zalej maślanką, kefirem oraz jogurtem, dopraw przyprawami. Wymieszaj i podawaj z jajkiem na twardo.

Sałatka z ciecierzycą

Szybki, lekki pomysł na pożywny obiad. Śmiało zamiast ciecierzycy możesz dodać ugotowane ziemniaki lub kurczaka.  

Składniki:

  • Ciecierzyca (cały słoik lub puszka)
  • Rzodkiewka
  • Natka pietruszki
  • Ser feta (pół kostki)
  • Pomidor malinowy (2 sztuki)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź z zalewy, Wrzuć do miski. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę, dodaj do ciecierzycy.
  2. Całość dopraw pokrojonym serem feta, przyprawami oraz cytryną i oliwą z oliwek.

Makaron z truskawkami

Kolejna propozycja to klasyk obiadów w przedszkolu. Pamiętam jak w każdy piątek królował on, makaron z truskawkami.

Składniki:

  • Makaron (300g)
  • Truskawki (500g)
  • Cukier (2-4 łyżki)
  • Śmietana (najlepiej gęsta 18%, około 200g)

Przygotowanie:

  • Wstaw wodę na makron. Do wrzątku wrzuć i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedź makaron.
  • W międzyczasie umyj truskawki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cukier oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
  • Polej wcześniej przygotowany makaron i zajadaj.

Nasze trzy przepisy sprawdzą się idealnie na letnie dni, kiedy nie mamy siły na gotowanie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.