Ziemniaki z kiełkami - czy można je bezpiecznie jeść? Istnieje ważna zasada, którą warto poznać

Na początku kartofle wyglądają bardzo dobrze, jednak po kilku dniach zaczynają wypuszczać pędy. To zjawisko nie jest niczym wyjątkowym. Pytanie brzmi: czy możemy jeść ziemniaki z kiełkami?

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Wykorzystujemy je do różnych potraw, a niedzielny obiad bez nich jest dla wielu nie do wyobrażenia. Robimy z nich kopytka i knedle, a także uwielbiane pierogi ruskie. Czasem jednak możemy zauważyć, że z bulw wyrastają pędy. Czy zjedzenie takich warzyw jest szkodliwe?

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Jeśli chcesz uniknąć kiełkowania, odpowiednio przechowuj ziemniaki

Pędy uwielbiają wysokie temperatury i światło słoneczne. Takie warunki sprawiają, że ziemniaki zaczynają kiełkować. Jak więc tego uniknąć? Wystarczy przechowywać ziemniaki w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy lub spiżarni. Co jeśli nie dysponujemy takimi zakamarkami? Wtedy trzeba włożyć kartofle do papierowej torby i trzymać jak najdalej od sprzętów emitujących ciepło. Pod żadnym pozorem nie wkładajcie warzyw do lodówki! To sprawi, że będą miały niezbyt przyjemną teksturę, a do tego ich smak zmieni się w bardzo słodki. 

Czy możemy jeść ziemniaki z kiełkami?

Jak to jest z tymi ziemniakami? Czy kiełki muszą być powodem do ich wyrzucenia? To zależy. Co prawda, takie warzywa nas nie otrują, ale mogą przyczynić się do powstawania różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przyczyną takiego stanu rzeczy są  glikoalkaloidy - toksyny, które wydzielają pędy i niedojrzałe bulwy.

Amerykański Instytut Narodowy Zdrowia twierdzi, że nie musimy pozbywać się takich ziemniaków. Jest jednak jeden warunek: nie mogą być miękkie i pomarszczone. Takie nadają się tylko do wyrzucenia, bo zaczynają gnić. Co więc zrobić z tymi "lepszymi"? Wystarczy usunąć pędy i odkroić te fragmenty kartofla, w których wyrosły. 

Są jeszcze kartofle z zielonymi plamkami. Tych też nie możemy jeść, bo zawierają toksyczną solaninę, która może wywołać silne zatrucie pokarmowe. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA