Jagoda kamczacka wywodzi się z Północno-Wschodniej Azji, a jej cenne wartości wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Od pewnego czasu z powodzeniem uprawiana jest także w Polsce, ponieważ zimowa aura naszego kraju i związane z nią mrozy nie szkodzą tej roślinie.
Ten niepozorny krzew kryje w sobie owoce bogate w wiele właściwości, i choć jego jagody mogą być mylone z borówką amerykańską, to różnią się kształtem. Jagoda kamczacka jest podłużna i większa od swojej popularnej jagodowej siostry.
Wartości odżywcze tego owocu to między innymi witamina C, A, B, żelazo czy flawonoidy i kwasy fenolowe, ich bogactwo wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie. Włączenie jagody kamczackiej do codziennej diety zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Można ją jeść na surowo, zrywając prosto z krzewu.
Wykazuje także działanie antybakteryjne, a jej regularne spożywanie łagodzi stany zapalne zwłaszcza u osób w podeszłym wieku. Spożywanie tej jagody zmniejsza także ryzyko występowania cukrzycy. Jest także bogactwem przeciwutleniaczy, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki prowadzące do przedwczesnego starzenia się organizmu.
Owoce tego krzewu możemy dodawać do sałatek, jogurtu, czy ciast. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Przykładem może być sok lub dżem z jagody kamczackiej.
Wykonując letnie ciasto, warto połączyć jagody z truskawkami lub innymi owocami i dodać je do wypieku, dzięki temu będzie soczysty i aromatyczny.
Przygotowanie soku z jagody kamczackiej pozwoli na kosztowanie smaków lata także podczas zimowych wieczorów. Dżem pokochają wszystkie dzieci, zwłaszcza kiedy dodamy go do naleśników.