Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości i czy można ją jeść na surowo?

Sezon na zbiory jagody kamczackiej właśnie się rozpoczął. Owoce tego krzewu mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Choć nie jest tak popularna jak borówka amerykańska, to jest doceniana wśród kucharzy i coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Czy można jeść ją na surowo i czym różni się od pozostałych roślin z gatunku jagodowego?

Jagoda kamczacka wywodzi się z Północno-Wschodniej Azji, a jej cenne wartości wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Od pewnego czasu z powodzeniem uprawiana jest także w Polsce, ponieważ zimowa aura naszego kraju i związane z nią mrozy nie szkodzą tej roślinie. 

Jagoda kamczacka to źródło młodości i zdrowia

Ten niepozorny krzew kryje w sobie owoce bogate w wiele właściwości, i choć jego jagody mogą być mylone z borówką amerykańską, to różnią się kształtem. Jagoda kamczacka jest podłużna i większa od swojej popularnej jagodowej siostry. 

Wartości odżywcze tego owocu to między innymi witamina C, A, B, żelazo czy flawonoidy i kwasy fenolowe, ich bogactwo wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie. Włączenie jagody kamczackiej do codziennej diety zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Można ją jeść na surowo, zrywając prosto z krzewu.

Wykazuje także działanie antybakteryjne, a jej regularne spożywanie łagodzi stany zapalne zwłaszcza u osób w podeszłym wieku. Spożywanie tej jagody zmniejsza także ryzyko występowania cukrzycy. Jest także bogactwem przeciwutleniaczy, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki prowadzące do przedwczesnego starzenia się organizmu.

Wykorzystanie jagody kamczackiej w kuchni

Owoce tego krzewu możemy dodawać do sałatek, jogurtu, czy ciast. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Przykładem może być sok lub dżem z jagody kamczackiej.

Wykonując letnie ciasto, warto połączyć jagody z truskawkami lub innymi owocami i dodać je do wypieku, dzięki temu będzie soczysty i aromatyczny. 

Przygotowanie soku z jagody kamczackiej pozwoli na kosztowanie smaków lata także podczas zimowych wieczorów. Dżem pokochają wszystkie dzieci, zwłaszcza kiedy dodamy go do naleśników.

Więcej o:
Copyright © Agora SA