Ciasto z porzeczkami. Delikatne, owocowe i rozpływające się w ustach. Od razu je pokochasz

Ciasto z porzeczkami to idealna propozycja na lato. Miękkie, lekko kremowe i słodkie ciasto świetnie komponuje się z kwaskowatym smakiem owoców. Ten deser pokochasz od pierwszego kęsa.

Ciasto z porzeczkami pasuje zarówno do kawy, herbaty, jak i słodkich napojów. Owoce sprawiają, że deser jest pełen wyrazu i zyskuje pełnię smaku. Dodanie masła i sera twarogowego jest gwarancja tego, że nasza słodycz będzie miękka i puszysta. Jak więc przygotować takie ciasto? Dzielimy się przepisem na przepyszny deser owocowy. 

Zobacz wideo

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

To pierwsze owoce w ogrodzie na wiosnę. Jak hodować jagodę kamczacką? Jagoda kamczacka - jakie ma właściwości i czy można ją jeść na surowo?

Ciasto z porzeczkami. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować słodycz

Przygotuj:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • trzy średnie jajka,
  • pół szklanki cukru (jeśli wolisz słodkie ciasto możesz dodać 3/4 lub nawet szklankę cukru),
  • pół kostki masła,
  • 100 g twarogu,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka porzeczek. 

Ciasto z porzeczkami. Prosty przepis na owocowy deser

  1. Porzeczki umyj i zdejmij z nich ogonki. Osusz na ręczniku papierowym.
  2. W misce ubij jajka z cukrem na gładką masę. Rób to do momentu, w którym kryształ całkowicie się rozpuści. 
  3. Masło rozpuść. Możesz to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce. Tłuszcz ostudź, a następnie wlewaj cienkim strumieniem do puchu jajecznego. Masę cały czas ubijaj na wysokich obrotach.
  4. Zmniejsz moc miksera i do miski dorzuć ser twarogowy. Dolej też mleko. 
  5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki.
  6. Do masy wsyp porzeczki i raz jeszcze wszystko wymieszaj. 
  7. Keksówkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp owocami.
  8. Piecz w temperaturze 180 stopni (opcja góra/dół) przez 50 minut. 

Lemoniada truskawkowaLemoniada truskawkowa. Kilka minut i gotowe, a smak boski

Więcej o: