-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto z porzeczkami. Delikatne, owocowe i rozpływające się w ustach. Od razu je pokochasz
Ciasto z porzeczkami. Delikatne, owocowe i rozpływające się w ustach. Od razu je pokochasz
Ciasto z porzeczkami to idealna propozycja na lato. Miękkie, lekko kremowe i słodkie ciasto świetnie komponuje się z kwaskowatym smakiem owoców. Ten deser pokochasz od pierwszego kęsa.
Ciasto z porzeczkami pasuje zarówno do kawy, herbaty, jak i słodkich napojów. Owoce sprawiają, że deser jest pełen wyrazu i zyskuje pełnię smaku. Dodanie masła i sera twarogowego jest gwarancja tego, że nasza słodycz będzie miękka i puszysta. Jak więc przygotować takie ciasto? Dzielimy się przepisem na przepyszny deser owocowy.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ciasto z porzeczkami. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować słodycz
Przygotuj:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- trzy średnie jajka,
- pół szklanki cukru (jeśli wolisz słodkie ciasto możesz dodać 3/4 lub nawet szklankę cukru),
- pół kostki masła,
- 100 g twarogu,
- 1/3 szklanki mleka,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka porzeczek.
Ciasto z porzeczkami. Prosty przepis na owocowy deser
- Porzeczki umyj i zdejmij z nich ogonki. Osusz na ręczniku papierowym.
- W misce ubij jajka z cukrem na gładką masę. Rób to do momentu, w którym kryształ całkowicie się rozpuści.
- Masło rozpuść. Możesz to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce. Tłuszcz ostudź, a następnie wlewaj cienkim strumieniem do puchu jajecznego. Masę cały czas ubijaj na wysokich obrotach.
- Zmniejsz moc miksera i do miski dorzuć ser twarogowy. Dolej też mleko.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Do masy wsyp porzeczki i raz jeszcze wszystko wymieszaj.
- Keksówkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i rozprowadź równomiernie. Wierzch posyp owocami.
- Piecz w temperaturze 180 stopni (opcja góra/dół) przez 50 minut.