Więcej przepisów na dania ze szparagami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka ze szparagami i truskawkami to świetny pomysł zarówno na lekki obiad, jak i również lunch do pracy. Przepis jest prosty, a sałatka w tej formie smakuje jak z najlepszej restauracji. Oto szparagi w wersji, która zadowoli każdego smakosza.
Szparagi - przepis na sałatkę o smaku lata
Składniki:
- pęczek szparagów zielonych lub białych
- ok. 250 g truskawek
- spora garść dowolnej sałaty
- 100 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g sera feta
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek wody
- sól i pieprz do smaku
Sałatka ze szparagami i truskawkami - sposób wykonania:
- Szparagi ugotuj al dente w osolonej wodzie (oczywiście wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Następnie pokrój je na kawałki.
- Opłukane truskawki pokrój na ćwiartki. Orzechy drobno posiekaj, ser feta rozkrusz, a szynkę i sałatę delikatnie poszarp dłońmi na kawałki. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Przygotuj dressing. Cukier przez chwilę karmelizuj na patelni, następnie dodaj go do miseczki. Do cukru wlej wodę, oliwę i ocet. Dokładnie wymieszaj i powstałym dressingiem polej sałatkę.
Jeśli jesteś fanem letnich smaków, ta sałatka z pewnością ci zasmakuje. Przepis na szparagi w wytrawnej wersji - to naprawdę wyjątkowe danie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.