Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Syrop z czarnuszki to idealna mikstura na przeziębienia
Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, więc wtedy należy zbierać jej kwiaty. Na syrop zbieramy tylko białe i w pełni rozwinięte kwiaty od roślin rosnących z dala od dróg i innych zanieczyszczeń. Zebrane rośliny należy przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i pozostawić na ściereczce kwadrans, aby wyschły. Wtedy można przystąpić do zrobienia syropu z kwiatów lipy według poniższego przepisu.
Co można zrobić z kwiatów lipy? Idealna do sałatki albo do syropu. Trwa sezon
Syrop z kwiatów lipy - przepis jest bardzo prosty. Potrzebne są tylko cztery składniki
Do zrobienia syropu lipowego przygotuj sobie poniższe produkty:
- kwiaty lipy - pół kilograma,
- wodę - litr,
- cukier - kilogram,
- cytrynę - jedną.
Proporcje między cukrem i wodą można zmienić pod własne upodobania. Natomiast liczba kwiatów lipy decyduje o mocy syropu - im więcej, tym będzie mocniejszy.
Syrop z lipy - przepis na domowe remedium na przeziębienie. Właśnie trwa sezon
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy - przepis na tradycyjną miksturę leczniczą
Przygotowani lipowego syropy jest bardzo proste:
- Wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj;
- Cytrynę pokrój na cienkie plastry;
- Włóż kwiaty lipy i plastry cytryny do garnka lub miski i zalej gorącym płynem;
- Zakryj naczynie talerzem i dociśnij, aby kwiaty i cytryna były całkowicie zanurzone w płynie;
- Odstaw na dwa dni. Codziennie mieszaj miksturę, możesz ją też lekko podgrzać;
- Na koniec przefiltruj płyn przez gazę lub tetrę i zagotuj;
- Syrop przelej do butelek i zakręć je dobrze;
- Możesz też przelać zimny płyn do butelek i pasteryzować.
Jak korzystać z syropu z kwiatów lipy?
Możesz słodzić nim herbatę, a także pić około dwóch łyżeczek dziennie w razie potrzeby, np. przeziębienia.