Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, więc wtedy należy zbierać jej kwiaty. Na syrop zbieramy tylko białe i w pełni rozwinięte kwiaty od roślin rosnących z dala od dróg i innych zanieczyszczeń. Zebrane rośliny należy przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i pozostawić na ściereczce kwadrans, aby wyschły. Wtedy można przystąpić do zrobienia syropu z kwiatów lipy według poniższego przepisu.
Do zrobienia syropu lipowego przygotuj sobie poniższe produkty:
Proporcje między cukrem i wodą można zmienić pod własne upodobania. Natomiast liczba kwiatów lipy decyduje o mocy syropu - im więcej, tym będzie mocniejszy.
Przygotowani lipowego syropy jest bardzo proste:
Jak korzystać z syropu z kwiatów lipy?
Możesz słodzić nim herbatę, a także pić około dwóch łyżeczek dziennie w razie potrzeby, np. przeziębienia.