Przepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji

Ogórki konserwowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek, składnik wielu sałatek i pyszny dodatek na kanapki. Przepis na chrupiące ogórki jest bardzo prosty, ale kluczowa jest zalewa. Proporcje są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą miękkie i stracą kolor. Jak zrobić perfekcyjne korniszony? Wyjaśniamy.

Więcej przepisów na przetwory na zimę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli mówimy o przetworach na zimę, oprócz słodkich dżemów i kompotów bardzo często robimy także ogórki konserwowe. Te niewielkie, chrupiące ogórki to nieodłączny element sałatek i zimnej płyty podczas spotkań w większym gronie, a także najlepsza przekąska, kiedy znienacka złapie nas mały głód. Przepis jest bardzo prosty, ale kluczowa jest zalewa. Jeśli dopilnujesz proporcji octu i wody, twoje ogórki konserwowe będą idealne.

Pieczony kalafior. Zdrowa przekąska uwielbiana przez dzieciPieczony kalafior. Przepis na szybką i smaczną letnią przekąskę

Przepis na ogórki konserwowe, który zawsze się udają

Składniki na cztery litrowe słoiki:

Zalewa do ogórków:

  • 1,5 l wody
  • 500 ml octu spirytusowego
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru

Ponadto:

  • 3 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 listków laurowych
  • 8 łodyg kopru wraz z baldachami
  • 4 łyżki gorczycy
  • 1 większy korzeń chrzanu
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie (ok. 10 sztuk)

Ogórki konserwowe - sposób wykonania:

  1. Na początku wyparz słoiki we wrzątku. Ogórki włóż do miski z zimną wodą i chwilę namocz i porządnie wymyj.
  2. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj sól i cukier,  liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i wstaw na palnik. Kiedy zalewa zawrze, gotuj jeszcze przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Do każdego ze słoików dodaj dwa przekrojone na pół ząbki czosnku, dwie łodygi kopru oraz dwa kawałki korzenia chrzanu. 
  4. W słoikach ułóż ogórki, Powinny być ułożone pionowo, dość ściśle jeden obok drugiego. Następnie dodaj płaską łyżkę gorczycy i zalej zalewą tak, aby w każdym ze słoików znalazły się dwa liście laurowe i kilka kulek ziela anielskiego. Słoiki szczelnie zakręć.
  5. Teraz czas na pasteryzację. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i ułóż słoiki tak, by nie stykały się ze sobą (wówczas mogą pęknąć). Następnie zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na małym ogniu i od momentu, kiedy woda zawrze, gotuj słoiki jeszcze 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane przepis na ekspresowy obiad. Zastosuj trik z białkami

Tak przygotowane ogórki wytrzymają kilkanaście miesięcy, ale spróbować ich możesz już po tygodniu. Na pewno będą pyszne i chrupiące.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: