Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Mizeria to chyba jeden z najpopularniejszych obiadowych dodatków w Polsce. Najchętniej zestawiamy ją z niedzielnym schabowym, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do grilla czy też po prostu orzeźwiająca przekąska. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele - niektórzy kroją ogórki w plasterki, inni w słupki. Różnią się też dodatki. Choć najczęściej dodaje się do niej kwaśną śmietanę, z powodzeniem można użyć też zsiadłego mleka czy jogurtu. Jedno jest pewne: warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na mizerię i zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu wydobędziemy z niej pełnię smaku!
1. Ogórki umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie przełóż je do miski, dopraw i wymieszaj. To bardzo istotne, aby sól dodać na początku, gdyż dzięki niej ogórki puszczą wodę,
2. Wodę z ogórków odlewamy,
3. Koperek siekamy i dodajemy do sałatki,
4. Wlewamy śmietanę i próbujemy. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać jeszcze trochę soli i/lub pieprzu. Smacznego!