Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników

Królowa jest jedna. Mizeria to sałatka, która nieodłącznie kojarzy się z latem i wakacyjnymi upałami. Doskonale smakuje, a przy tym jest niezwykle orzeźwiająca i banalna w przygotowaniu. Choć przepis na idealną mizerię składa się z zaledwie kilku składników, warto pamiętać o kolejności ich dodawania. Dzięki temu nie będzie wodnista, a my będziemy mogli cieszyć się pełnią smaku.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Mizeria to chyba jeden z najpopularniejszych obiadowych dodatków w Polsce. Najchętniej zestawiamy ją z niedzielnym schabowym, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do grilla czy też po prostu orzeźwiająca przekąska. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele - niektórzy kroją ogórki w plasterki, inni w słupki. Różnią się też dodatki. Choć najczęściej dodaje się do niej kwaśną śmietanę, z powodzeniem można użyć też zsiadłego mleka czy jogurtu. Jedno jest pewne: warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na mizerię i zachować odpowiednią kolejność dodawania składników. Dzięki temu wydobędziemy z niej pełnię smaku!

Mizeria - przepis. Składniki

  • pół kilograma świeżych ogórków (warto odciąć gorzkie końcówki),
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • świeży koperek lub szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Mizeria. Sposób przygotowania

1. Ogórki umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie przełóż je do miski, dopraw i wymieszaj. To bardzo istotne, aby sól dodać na początku, gdyż dzięki niej ogórki puszczą wodę,

2. Wodę z ogórków odlewamy,

3. Koperek siekamy i dodajemy do sałatki,

4. Wlewamy śmietanę i próbujemy. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać jeszcze trochę soli i/lub pieprzu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA