Placki ziemniaczane - przepis na ekspresowy obiad. Trik z białkami sprawi, że będą puszyste i chrupiące

Każdy zajada je na swój sposób. Jedni na słodko ze śmietaną z cukrem, drudzy na słono z sosem sojowym lub maggi. Od dziecka lubię je łączyć właśnie w ten sposób. Do śmietany dodaję kilka kropel maggi, słony smak podbija chrupkość placków. Rozmarzyłam się i nabrałam ochoty na chrupiące placuszki.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane są idealnym dodatkiem do wielu dań. Można podawać je z gulaszem, sosem pieczarkowym czy koperkowym lub do mięs. Są idealnym zamiennikiem ugotowanych ziemniaków. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego. Trik z ubitym białkiem sprawi, że są bardziej puszyste w środku. Śmiało zastosuj w swojej kuchni. Do dzieła!

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Składniki:

  • Jajka (2 sztuki)
  • Mąka pszenna (2 łyżki)
  • Cebula
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia
  • Ziemniaki (1 kg)

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i zetrzyj ziemniaki na tarce. Starte przełóż na durszlak, aby nadmiar wody ściekł. Cebulę również zetrzyj na tarce.
  2. Następnie do ziemniaków dodaj żółtka, a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki oraz białka. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron.
  5. Usmażone placki możesz położyć na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują gorące od razu z patelni. Ich zapach i smak przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeśli masz ochotę na wersję słodką śmiało zrezygnuj z cebuli. W połączeniu ze śmietaną z cukrem oraz truskawkami będą istną poezją. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.