• Link został skopiowany

Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydaje

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie zadają sobie w szczególności miłośnicy tego strączkowego warzywa. Jak się okazuje, sprawa jest bardzo prosta, a samo gotowanie fasolki nie zajmuje wiele czasu.
Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydaje
istock.com

Gotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowanym procesem. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj warzywa chcemy przygotować. W przypadku żółtej odmiany proces obróbki termicznej będzie nieco krótszy niż odmiany zielonej. Co więc należy zrobić, by dobrze smakowała? Ile gotować fasolkę szparagową? Oto kilka porad.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Jak gotować fasolkę szparagową zieloną? W kilka minut strączki są gotowe

Na samym początku warzywo trzeba obrać i oczyścić, a następnie wrzucić je do zimnej wody. Do 500 g fasolki potrzeba dwóch litrów płynu oraz po łyżeczce soli i cukru. Kolejnym krokiem jest zagotowanie. Kiedy zauważysz, że woda zaczyna wrzeć, gotuj fasolkę jeszcze przez kilka minut (4-10 minut). Pamiętaj, że im starsze warzywo, tym dłuższa obróbka termiczna. W trakcie przygotowywania możesz sprawdzać, czy jest już gotowe. Na samym końcu wyrzuć fasolkę przez sitko i przelej ją zimną wodą. 

Jak gotować fasolkę szparagową żółtą? W tym przypadku potrzebujesz więcej czasu

Proporcje wody i warzywa są takie same, jak u zielonej odmiany. Z pozoru procesy obróbki termicznej nie różnią się od siebie. Zaczynamy od oczyszczenia i obrania fasoli, a na przelaniu jej zimną wodą kończymy. Jest jednak jedna zasadnicza różnica. Zielona fasolka szparagowa musi być gotowana dłużej - potrzebuje na to od 10 do 20 minut. I podobnie, jak w przypadku zielonej odmiany - im młodsze warzywo, tym krócej się je przygotowuje. 

Warto dodać, że fasolka szparagowa świetnie smakuje zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do letnich obiadów. Dla podkreślenia jej wyjątkowego smaku warto podawać ją z zasmażką z dodatkiem czosnku.

Więcej o: