Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydaje

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie zadają sobie w szczególności miłośnicy tego strączkowego warzywa. Jak się okazuje, sprawa jest bardzo prosta, a samo gotowanie fasolki nie zajmuje wiele czasu.

Gotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowanym procesem. Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj warzywa chcemy przygotować. W przypadku żółtej odmiany proces obróbki termicznej będzie nieco krótszy niż odmiany zielonej. Co więc należy zrobić, by dobrze smakowała? Ile gotować fasolkę szparagową? Oto kilka porad.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Jak gotować fasolkę szparagową zieloną? W kilka minut strączki są gotowe

Na samym początku warzywo trzeba obrać i oczyścić, a następnie wrzucić je do zimnej wody. Do 500 g fasolki potrzeba dwóch litrów płynu oraz po łyżeczce soli i cukru. Kolejnym krokiem jest zagotowanie. Kiedy zauważysz, że woda zaczyna wrzeć, gotuj fasolkę jeszcze przez kilka minut (4-10 minut). Pamiętaj, że im starsze warzywo, tym dłuższa obróbka termiczna. W trakcie przygotowywania możesz sprawdzać, czy jest już gotowe. Na samym końcu wyrzuć fasolkę przez sitko i przelej ją zimną wodą. 

Jak gotować fasolkę szparagową żółtą? W tym przypadku potrzebujesz więcej czasu

Proporcje wody i warzywa są takie same, jak u zielonej odmiany. Z pozoru procesy obróbki termicznej nie różnią się od siebie. Zaczynamy od oczyszczenia i obrania fasoli, a na przelaniu jej zimną wodą kończymy. Jest jednak jedna zasadnicza różnica. Zielona fasolka szparagowa musi być gotowana dłużej - potrzebuje na to od 10 do 20 minut. I podobnie, jak w przypadku zielonej odmiany - im młodsze warzywo, tym krócej się je przygotowuje. 

Warto dodać, że fasolka szparagowa świetnie smakuje zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do letnich obiadów. Dla podkreślenia jej wyjątkowego smaku warto podawać ją z zasmażką z dodatkiem czosnku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA