Ciasto francuskie z truskawkami - przepis na błyskawiczny deser. Zrobisz je z kilku składników

Domowe, słodkie przekąski zazwyczaj skradają moje serce. Śmiało sięgam po sprawdzone, ekspresowe przepisy, które mogę wykonać we własnych czterech kątach. Za oknem gorąc, warto wtedy postawić na coś szybkiego, co zrobimy w kilka minut. Takie są właśnie ciasteczka z truskawkami.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wcale nie musisz mieć wielkich umiejętności, aby serwować swoim bliskim pyszne słodkości. Czasem wystarczy odrobina cierpliwości oraz kilka podstawowych składników. Dziś przepis na banalnie proste ciasto francuskie z truskawkami, możesz śmiało wykorzystać kupne ze sklepu. Sezon na truskawki trwa, więc wykorzystaj go dobrze. Zaserwuj swoim bliskim pyszny deser już dziś. Do dzieła!

Zobacz wideo Ciastka francuskie na 2 sposoby

Składniki:

  • Truskawki (300g)
  • Cukier
  • Jajko
  • Ciasto francuskie (2 opakowania)

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżeczkę cukru i całość wymieszaj.
  2. Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na pół, następnie wykrój szersze prostokąty.
  3. Na jedną cześć prostokątów wyłóż truskawki, następnie przykryj warstwą ciasta i natnij delikatnie na górze, całość delikatnie ugnieć, sklej dwie części ze sobą.
  4. Tak przygotowane ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 15 min.

Upieczone ciasteczka dobrze smakują posypane cukrem pudrem. Ten banalny przepis idealnie komponuje się z kubkiem mrożonej kawy lub lodami. Smacznego!

Więcej o: