Młoda kapusta - przepis znaleziony na strychu. Tak ją robiono wiele lat temu, a smak podkręcał mięsny dodatek

Młoda kapusta to smak polskiego lata. Przepis jest bardzo prosty, ale dziś mamy dla ciebie recepturę sprzed wielu lat. Oprócz koperku i marchewki, wśród składników znajduje się jeszcze jeden, mięsny dodatek. Wcale nie chodzi o kiełbasę, a o tajemnicze "zyzole".

Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na młodą kapustę powinien znać każdy miłośnik polskiej kuchni. Receptura tego dania jest bardzo prosta, a potrawa w zasadzie "sama się robi". Jednak jakiś czas temu wpadł mi w ręce bardzo stary zeszyt z przepisami. Nie wiem, do kogo należał, ale mógł mieć nawet 70 lat. Na jednej z pożółkłych kartek znalazł się przepis na młodą kapustę. Był napisany charakterystycznym językiem, pełnym regionalizmów, ale dziś postaram się przedstawić wam ten przepis najprościej, jak się da.

PizzaCiasto na pizzę bez wyrastania. Pamiętaj o temperaturze wody

Młoda kapusta - przepis znaleziony na strychu

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 200-300 g skrawków surowej wieprzowiny z podgardla lub karkówki (w przepisie widniało słowo "zyzole", które odnosi się do tłustego, wieprzowego mięsa, z którego często wytapia się smalec)
  • 1 większa marchewka
  • 2 łyżki soku z ogórków
  • pół pęczka koperku ("pół gorsteczki")
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz, cukier, kilka listków laurowych
  • odrobina smalcu (opcjonalnie)

Młoda kapusta - sposób wykonania

  1. Przygotuj większy garnek i dodaj posiekane mięso wieprzowe. Smaż na dość dużej mocy palnika, żeby wytopił się z niego tłuszcz, uważaj jednak, by nie przywarło mocno do dna. Następnie dodaj posiekaną cebulę i lekko zmniejsz płomień. Podsmażaj, co chwilę mieszając.
  2. Kapustę oczyść i poszatkuj. Dodaj do garnka i duś przez 2-3 minuty, by delikatnie zwiędła. Następnie dodaj startą marchewkę i zalej całość wodą. Dodaj też kilka listków laurowych. Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  3. Koperek posiekaj i dodaj do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Dalej duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodaj do smaku 2 łyżki soku spod ogórków kiszonych.

Ogórki konserwowePrzepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji

Tak najpewniej jadali nasi dziadkowie na wsiach, kiedy w okolicy żniw było dużo pracy, stąd dodatek tłustego mięsa "żeby chłop miał siłę w polu". Jeśli chcesz odtworzyć smak młodej kapusty z dawnych lat, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: