Sosy do grilla przygotujesz w kilka chwil, a odmienią smak wielu potraw

Sosy do grilla to doskonały dodatek do urozmaicenia dania. Grillowe dipy możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy serwować je zarówno z mięsami, rybami, jak i samymi grillowanymi warzywami czy nawet owocami.

Sos tzatziki - poznaj przepis na grecki przysmak idealny do potraw z grilla 

Sos tzatziki to dressing popularny nie tylko w Grecji, ale na całym świecie. Możemy podawać go z mięsem czy grillowanymi warzywami. Grecy serwują go także z pitą. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 2 ogórków szklarniowych
  • około 1,5 łyżki octu winnego
  • kilku ząbków czosnku
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • około 1,5 szklanki jogurtu gęstego - typu greckiego
  • posiekanego koperku
  • soli oraz pieprzu

Wykonanie:

  1. Ogórki należy dokładnie umyć. Dalej obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać ocet oraz sól i odstawić na około 15 minut do lodówki.
  2. W tym czasie przejść do czosnku. Obrać go i przecisnąć przez praskę.
  3. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Pamiętajmy o tym, aby wycisnąć sok z ogórków przed dodaniem ich.
  4. Sos jest gotowy do spożycia.

Pierś z kurczaka na grilla. Zdjęcie ilustracyjnePierś z kurczaka na grilla. Kulinarne triki, dzięki którym mięso będzie soczyste

Jaki sos do mięsa na grilla? Postaw na ostrą klasykę

Jaki sos do mięsa na grilla wybrać? Możliwości jest bardzo dużo. Poniżej podajemy przepis na paprykowo-musztardowy sos, który sprawdzi się w przypadku każdego grillowanego mięsa. 

Składniki:

  • 1-2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 - 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szklanka passaty pomidorowej

Wykonanie:

  1. Paprykę umyć i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Do czasu, aż się upiecze.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Paprykę wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki. Dołożyć do blendera.
  5. Doprawić do smaku i dokładnie zmiksować.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Sos czosnkowy - przepis krok po kroku 

Sos czosnkowy to dodatek idealny do wielu dań. Zazwyczaj znamy go z połączenia z pizzami czy zapiekankami. Jednak sprawdzi się on także w przypadku klasycznych potraw z grilla. Przejdźmy do wykonania:

Składniki:

  • 1 czosnek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  3. Wymieszać.

Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej. Zdjęcie ilustracyjneSkrzydełka na grilla - najlepsze przepisy na weekend. Kluczowy jest czas przygotowania

Sos do karkówki - prosty przepis

Sos do karkówki urozmaici smak mięsa. Co ważne, jest on prosty w przygotowaniu i będziesz potrzebować tylko kilku składników, z których większość znajdziesz w lodówce. Oto i receptura na aromatyczny sos do karkówki z grilla:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dojrzały pomidor
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, chili, majeranek
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki ketchupu

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  3. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić
  4. Szczypiorek posiekać
  5. Połączyć majonez, ketchup i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać jeszcze raz
  6. Dodać pozostałe składniki i wymieszać
  7. Odstawić sos do lodówki na ok. 30 min
  8. Podawać z karkówką z grilla

Zobacz też: Boczek na grilla - poznaj dziecinnie proste przepisy na grillowany boczek

Więcej o: