Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje
Kiedy słupki rtęci szybują w górę, szukamy różnych metod, aby się schłodzić. Ciasto na upały to świetny sposób na orzeźwiający deser, który jest doskonałą alternatywą dla lodów, czy sorbetów. Jak przygotować owocową słodycz bez pieczenia?
Ciasto na upały. Sposób na ochłodę w przepysznym stylu
Za oknem termometr wskazuje powyżej 30 st. C, żar lejący się z nieba sprawia, że bezpieczniej jest pozostać w domu. Tradycyjnie wypijana do tej pory gorąca kawa zamienia się w kawę na zimno z dodatkiem mleka i lodu a wszystko po to, żeby odetchnąć. Idealnym słodkim dodatkiem będzie ciasto na upały, które nie wymaga pieczenia, jest lekkie, świeże i przede wszystkim zimne!
Składniki:
Spód:
- 170 g herbatników,
- 80 g roztopionego, ostudzonego masła,
Krem:
- 350 g jagód lub borówek,
- 120 g cukru,
- 200 g delikatnego twarogu,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 6 łyżek wrzątku.
Mus jagodowy:
- 3 szklanki jagód (borówek),
- 1,5 szklanki cukru,
- szklanka soku jabłkowego,
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek wrzątku.
Krem jagodowy:
- 1000 g jogurtu greckiego,
- 2 szklanki jagód lub borówek,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 6 łyżek wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jagodowa chmurka z musem i galaretką, czyli idealne ciasto na upały
- Herbatniki przekładamy do blendera i zmiksujemy. Rozgniecione ciasteczka przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie tak, aby powstał jednolity spód.
- Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku i mieszamy do momentu całkowitego jej rozpuszczenia. W tym czasie śmietanę ubijamy z cukrem. Kiedy żelatyna przestygnie, dodajemy ją do ubitej na sztywno śmietany i miksujemy całość przez minutę. Do kremu dodajemy delikatny twaróg. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
- Dzielimy krem na dwie części. Jedną rozkładamy równomiernie na ciasteczkowym spodzie. Układamy na niej jagody bądź borówki. Przykrywamy owoce drugą partią kremu.
- Przygotowujemy mus jagodowy. Owoce blendujemy wraz z cukrem, dodajemy sok jabłkowy i rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy mus na nasze ciasto.
- Czas na ostatnią warstwę. Krem jagodowy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Jagody miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i żelatynę, Dokładnie mieszamy. Rozlewamy na położony wcześniej mus jagodowy.
- Całość wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy ciasto bitą śmietaną i owocami. Ten rodzaj ciasta na upały możemy wykonać w dowolnej wersji smakowej, wykorzystując także inne dostępne owoce.