Kawa mrożona - przepis na ochłodę i deser w jednym. By szybciej była gotowa, zastosuj trik ze szklankami

Kawa mrożona to napój, po który z wielką przyjemnością sięgamy w letnie popołudnia. Przepis wydaje się prosty, ale można go nieco ulepszyć. Dzięki temu uzyskasz pyszną kawę i deser w jednym. Pamiętaj jednak, by wcześniej porządnie schłodzić szklanki - wtedy skrócisz czas oczekiwania na swoją kawę mrożoną.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mrożoną kawę robi się w bardzo prosty sposób, najczęściej po prostu czekasz, aż kaw ostygnie, wkładasz ją do lodówki, dodajesz kostki lodu i gotowe. I o ile taka kawa jest jak najbardziej w porządku, tak nasz przepis na kawę mrożoną może zastąpić deser lub być jego wspaniałym uzupełnieniem. Jak się za to zabrać? 

Kawa mrożona - przepis

Potrzebne składniki:

  • 4-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml porządnie schłodzonego mleka
  • cukier do smaku
  • lód
  • 2 łyżeczki ulubionego syropu do kawy
  • dodatkowo: lody śmietankowe lub waniliowe, bita śmietana

Kawa mrożona - sposób wykonania:

  1. Przygotuj wysokie szklanki. Następnie owiń je ściereczką i włóż do zamrażalnika, by się dobrze schłodziły. Pomiędzy szklanki a ściereczkę można włożyć kilka kostek lodu.
  2. Zaparz kawę z cukrem i ostudź.
  3. Do misy blendera wlej zimną kawę, dodaj mleko, kostki lodu oraz syrop. Blenduj, aż powstanie piana.
  4. Przelej kawę do wyjętych z zamrażarki szklanek i dodaj gałkę ulubionych lodów lub udekoruj bitą śmietaną.

Taka kawa mrożona smakuje jeszcze lepiej niż z najlepszych kawiarni czy cukierni. Jeśli w upalne popołudnie najdzie cię ochota na coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego, mrożona kawa będzie najlepszym pomysłem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: