Przepis na chłodnik z buraków kiszonych według Ewy Wachowicz. Idealny obiad na lipcowe upały

Przepis na chłodnik z buraków kiszonych to szybki i smaczny obiad na gorące dni. Wspaniałe chłodzi i jest bardzo zdrowy. Z receptury Ewy Wachowicz jest też naprawdę wyjątkowy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Jednym z pomysłów na letni obiadchłodniki, czyli zupy jedzone na zimno. Są proste do zrobienia, bardzo smaczne oraz wspaniale dają ulgę w gorący dzień. Ewa Wachowicz w 392. odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z widzami przepisem na chłodnik z buraków kiszonych. Dodatkowo receptura jest dostępna również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz

Przepis na chłodnik z buraków kiszonych nie wymaga wielu składników. To musisz przygotować 

Do zrobienia chłodnika buraczanego potrzebujesz  poniższych produktów:

  • zakwasu buraczanego - 2 szklanek,
  • bulionu lub rosołu - półtorej litra,
  • kiszonych buraków - 2-3 sztuk (zależnie od wielkości), 
  • ogórka,
  • rzodkiewki - pęczka,
  • botwinki - pęczka,
  • soku cytrynowego z jednej cytryny bądź jej plasterków,
  • przypraw - koperku (pęczka), szczypiorku (pęczku), miodu (2 łyżek) oraz soli i pieprzu do smaku.

Przepis na chłodnik z buraków kiszonych robi się szybko. Nie jest też pracochłonny

  1. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki, a zioła posiekaj;
  2. Buraki włóż do garnka wraz z połową botwinki i zalej wywarem. Zagotuj;
  3. Do gorącej zupy dodaj resztę botwinki i zakwas. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia;
  4. Do chłodnika dodaj resztę warzyw oraz przypraw go miodem, solą i pieprzem;
  5. Sok z cytryny wymieszaj z wodą i zamróz w foremce do kostek lodu.
    Możesz też zamrozić plasterki cytryny w odrobinie wody w miseczkach na zupę.

Gotową zupę podawaj z cytrynowymi kostkami lodu bądź w miseczkach z zamrożonymi plastrami cytryny.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.