Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
Jednym z pomysłów na letni obiad są chłodniki, czyli zupy jedzone na zimno. Są proste do zrobienia, bardzo smaczne oraz wspaniale dają ulgę w gorący dzień. Ewa Wachowicz w 392. odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z widzami przepisem na chłodnik z buraków kiszonych. Dodatkowo receptura jest dostępna również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Przepis na chłodnik z buraków kiszonych nie wymaga wielu składników. To musisz przygotować
Do zrobienia chłodnika buraczanego potrzebujesz poniższych produktów:
- zakwasu buraczanego - 2 szklanek,
- bulionu lub rosołu - półtorej litra,
- kiszonych buraków - 2-3 sztuk (zależnie od wielkości),
- ogórka,
- rzodkiewki - pęczka,
- botwinki - pęczka,
- soku cytrynowego z jednej cytryny bądź jej plasterków,
- przypraw - koperku (pęczka), szczypiorku (pęczku), miodu (2 łyżek) oraz soli i pieprzu do smaku.
Przepis na chłodnik z buraków kiszonych robi się szybko. Nie jest też pracochłonny
- Warzywa pokrój w mniejsze kawałki, a zioła posiekaj;
- Buraki włóż do garnka wraz z połową botwinki i zalej wywarem. Zagotuj;
- Do gorącej zupy dodaj resztę botwinki i zakwas. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia;
- Do chłodnika dodaj resztę warzyw oraz przypraw go miodem, solą i pieprzem;
- Sok z cytryny wymieszaj z wodą i zamróz w foremce do kostek lodu.
Możesz też zamrozić plasterki cytryny w odrobinie wody w miseczkach na zupę.
Gotową zupę podawaj z cytrynowymi kostkami lodu bądź w miseczkach z zamrożonymi plastrami cytryny.
Smacznego!