Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Królowa polskich zup będzie wyborna, jeśli dodasz... roślinne mleko

Zupa pomidorowa od zawsze króluje na naszych stołach. Zazwyczaj przygotowujemy ją z wczorajszego rosołu, dodając kilka łyżek przecieru pomidorowego. Możemy jednak nieco zmienić sposób gotowania i wykorzystać świeże pomidory. Tak przygotowana pomidorówka będzie miała więcej właściwości odżywczych.

Pomidorówka nie bez powodu nazywana jest królową polskich zup. Niemalże codziennie gości w wielu domach, a przygotowanie jej nie jest wcale takie trudne. Co jednak powiecie na zdrowszą wersję tego dania? Zupa pomidorowa ze świeżymi warzywami na pewno przypadnie wam do gustu. Przyprawy i dodatki nadadzą jej charakteru. Jeśli wolisz pikantną wersję, możesz dodać odrobinę sosu tabasco lub szczyptę chilli. 

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zupa pomidorowa. Potrzebujesz tylko kilku składników, by przygotować pożywne danie

Produkty:

  • kilogram pomidorów,
  • duża cebula,
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • po łyżeczce soli i cukru,
  • 100 g makaronu,
  • przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, odrobina wędzonej papryki,
  • opcjonalnie: 4-5 łyżek śmietany lub mleka roślinnego,
  • dla pikanterii i chętnych: chilli, sos tabasco.

Zupa pomidorowa. Prosty przepis na zdrową potrawę

  1. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka. Możesz wcześniej je spażyć i zdjąć skórkę. Dołóż też obraną i pokrojoną cebulę. Zagotuj warzywa w pół litrze wody, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Składniki duś przez godzinę. Mieszaj co jakiś czas.
  2. Masę przelej przez sitko do drugiego garnka. Możesz ją przecierać do momentu, w którym na sicie zostaną same pestki i ewentualnie skórka. 
  3. Zupę zmiksuj blenderem.
  4. Do masy dodaj bulion i zagotuj. Zupę pomidorową dopraw cukrem i solą (możesz użyć też na przykład bazylii). Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj kilka kropel sosu tabasco. W międzyczasie ugotuj też makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  5. Do pomidorówki możesz dodać śmietanę lub mleko roślinne, na przykład kokosowym, sojowym, ryżowym lub migdałowym. 
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.