-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Królowa polskich zup będzie wyborna, jeśli dodasz... roślinne mleko
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Królowa polskich zup będzie wyborna, jeśli dodasz... roślinne mleko
Zupa pomidorowa od zawsze króluje na naszych stołach. Zazwyczaj przygotowujemy ją z wczorajszego rosołu, dodając kilka łyżek przecieru pomidorowego. Możemy jednak nieco zmienić sposób gotowania i wykorzystać świeże pomidory. Tak przygotowana pomidorówka będzie miała więcej właściwości odżywczych.
Pomidorówka nie bez powodu nazywana jest królową polskich zup. Niemalże codziennie gości w wielu domach, a przygotowanie jej nie jest wcale takie trudne. Co jednak powiecie na zdrowszą wersję tego dania? Zupa pomidorowa ze świeżymi warzywami na pewno przypadnie wam do gustu. Przyprawy i dodatki nadadzą jej charakteru. Jeśli wolisz pikantną wersję, możesz dodać odrobinę sosu tabasco lub szczyptę chilli.
Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zupa pomidorowa. Potrzebujesz tylko kilku składników, by przygotować pożywne danie
Produkty:
- kilogram pomidorów,
- duża cebula,
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- po łyżeczce soli i cukru,
- 100 g makaronu,
- przyprawy: liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, odrobina wędzonej papryki,
- opcjonalnie: 4-5 łyżek śmietany lub mleka roślinnego,
- dla pikanterii i chętnych: chilli, sos tabasco.
Zupa pomidorowa. Prosty przepis na zdrową potrawę
- Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka. Możesz wcześniej je spażyć i zdjąć skórkę. Dołóż też obraną i pokrojoną cebulę. Zagotuj warzywa w pół litrze wody, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Składniki duś przez godzinę. Mieszaj co jakiś czas.
- Masę przelej przez sitko do drugiego garnka. Możesz ją przecierać do momentu, w którym na sicie zostaną same pestki i ewentualnie skórka.
- Zupę zmiksuj blenderem.
- Do masy dodaj bulion i zagotuj. Zupę pomidorową dopraw cukrem i solą (możesz użyć też na przykład bazylii). Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj kilka kropel sosu tabasco. W międzyczasie ugotuj też makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Do pomidorówki możesz dodać śmietanę lub mleko roślinne, na przykład kokosowym, sojowym, ryżowym lub migdałowym.