Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Arbuzy są bardzo smaczne, do tego świetnie nawadniają i orzeźwiają. Są prawdziwym symbolem lata. Jednak zanim wybierzecie się do sklepu, aby się w nie zaopatrzyć, przeczytajcie nasze porady jak wyhodować własne arbuzy. Być może już wkrótce będziecie cieszyć się smakiem owocu z własnego ogrodu.
Domową uprawę arbuzów zacznij od przygotowania odpowiedniego miejsca. Koniecznie wybierz dobrze nasłonecznione, ale jednocześnie osłonięte od wiatru. Arbuzy potrzebują dużo ciepła:
Z tego względu arbuzy powinno się uprawiać pod osłonami bądź w szklarniach. Owoc należy sadzić w odstępach wynoszących co najmniej 80 - 100 cm. Można uprawiać też w odpowiednio dużych doniczkach - minimum 10 litrów pojemności.
Roślinę należy podlewać rano, w miarę regularnie (ale nie przesadnie) odstałą, ciepłą wodą. Nawóz powinien mieć pH od 5,5 do 6,0. Samo nawożenie powinno się odbywać co dwa bądź trzy tygodnie nawozem zawierającym:
Pamiętaj, że arbuzy muszą rosnąć albo w poziomie, albo pionowo. Musisz też odizolować rosnące owoce od podłoża za pomocą słomy, kartonu czy folii aluminiowej (ten ostatni sposób przyspieszy też dojrzewanie).
Sadząc arbuzy pamiętaj, aby nie było blisko niego takich roślin jak:
Za to ich dobrymi sąsiadami są mocno pachnące kwiaty, np. nagietek czy lawenda.
Jakie odmiany arbuza nadają się do hodowania we własnym ogródku? Oto lista najważniejszych: