Śniadanie to według wielu jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dobrze zbilansowany może być bowiem świetnym zastrzykiem energii. Nie masz pomysłu na lekkostrawne śniadanie? Wybraliśmy trzy proste przepisy, z którymi poradzi sobie nawet kuchenny laik.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jeśli nie wyobrażasz sobie porannego posiłku bez ulubionych kanapek, mamy dobrą wiadomość - wcale nie musisz z nich rezygnować! Lekkostrawne śniadanie warto przygotować z pieczywa pszennego, zawiera ono bowiem mniej błonnika. Można także wykorzystać pieczywo kukurydziane lub graham. Świetnym dodatkiem do kanapek będzie wędlina drobiowa, czy twarożek, a także ugotowane jajka oraz świeże warzywa.
Rano masz ochotę na słodycze? Przygotuj lekkostrawne śniadanie w wersji "na słodko". Świeże owoce umyj, pokrój i wrzuć do miski, dodaj naturalny jogurt grecki lub skyr, a całość posyp granolą z płatków owsianych. Nie wiesz, jak ją przygotować? Sprawdź nasz przepis: https://haps.pl/Haps/7,167251,24402080,granola-co-to-jest-jak-przyrzadzic-domowa-granole.html.
Nie zapomnij także o zdrowych tłuszczach, do posiłku dodaj łyżkę masła orzechowego. Możesz także wzbogacić danie o kostkę czekolady. Warto wybierać tabliczki z jak największą zawartością kakao.
Jeśli nie przepadasz za jedzeniem śniadań, spróbuj przygotować zielony koktajl. Szklankę liści szpinaku i pęczek pietruszki zblenduj z połową awokado i bananem oraz dwiema szklankami wody. Jeśli wolisz nieco słodsze koktajle, możesz dodać do napoju dwa plastry ananasa. Możesz także przygotować koktajl na bazie sezonowych owoców. Świetnym pomysłem będzie połączenie truskawek z bananem i liśćmi jarmużu.