Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są ogórki kiszone. To bez dwóch zdań smak lata, ale także produkt, do którego często wracamy zimą. Na ich smak wpływa wiele czynników, jednak kluczowe jest odpowiednie przygotowanie.
Ogórki kiszone są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe - są naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. To dobre źródło witaminy C oraz błonnika. Ten produkt sprzyja także trawieniu, obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera odporność organizmu. Lista zalet jest bardzo długa jednak kluczowe dla smaku i dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie.
Najczęstszy powód, dla którego ogórki wychodzą puste w środku, to zwlekanie z ich ukiszeniem. Warto wykorzystać świeże warzywa. Te przeleżane i zbyt duże nie nadają się do kiszenia, ponieważ nie zawierają już tak dużej ilości wody i tracą elastyczność. Kolejnym ważnym szczegółem jest odpowiednie ułożenie w dobrze dobranym naczyniu, najlepiej w kamionce lub szklanym słoju. Ogórki powinny stać pionowo i być ciasno poukładane. Ponadto warzywa nie powinny wystawać czy wypływać na powierzchnię - to zaburza proces fermentacji i może spowodować rozwój pleśni.
Składniki:
Sposób przygotowania: