Ogórki kiszone - przepis babci. Dzięki tym wskazówkom uzyskasz tradycyjne i pyszne domowe przetwory

Ogórki kiszone - przepis babci, gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt. Aby uzyskać idealny smak, należy zastosować się do kilku ważnych zasad. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i niesmaczne. Sprawdź, co jest kluczowe w ich przygotowaniu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są ogórki kiszone. To bez dwóch zdań smak lata, ale także produkt, do którego często wracamy zimą. Na ich smak wpływa wiele czynników, jednak kluczowe jest odpowiednie przygotowanie. 

Klasyk na polskich stołachOgórki kiszone w słoiku - na zdrowie. Polacy nie mogą bez nich żyć

Ogórki kiszone - przepis babci

Ogórki kiszone są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe - są naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. To dobre źródło witaminy C oraz błonnika. Ten produkt sprzyja także trawieniu, obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera odporność organizmu. Lista zalet jest bardzo długa jednak kluczowe dla smaku i dobrej jakości jest odpowiednie przygotowanie. 

Najczęstszy powód, dla którego ogórki wychodzą puste w środku, to zwlekanie z ich ukiszeniem. Warto wykorzystać świeże warzywa. Te przeleżane i zbyt duże nie nadają się do kiszenia, ponieważ nie zawierają już tak dużej ilości wody i tracą elastyczność. Kolejnym ważnym szczegółem jest odpowiednie ułożenie w dobrze dobranym naczyniu, najlepiej w kamionce lub szklanym słoju. Ogórki powinny stać pionowo i być ciasno poukładane. Ponadto warzywa nie powinny wystawać czy wypływać na powierzchnię - to zaburza proces fermentacji i może spowodować rozwój pleśni.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Domowy przepis babci na ogórki kiszone

Składniki:

  • 3 kg ogórków - niewielkie warzywa, bez przebarwień i innych skaz,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • koper,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • optymalnie - liść wiśni, porzeczki lub dębu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zalewę - do przegotowanej wody dodajemy sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. 
  3. Warzywa układamy pionowo i ciasno w naczyniu. Po włożeniu pierwszej warstwy dodajemy część obranych ząbków czosnku oraz kopru, chrzanu, liść wiśni, porzeczki lub dębu. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich ogórków. 
  4. Całość zalewamy przestudzoną wodą - pamiętajmy że ponad powierzchnię zlewy nie powinien wystawać żaden ogórek. Naczynie przykrywamy talerzykiem lub zakręcamy pokrywką. 
  5. Naczynie odkładamy w miejsce, gdzie nie docierają ostre promienie słońca. 
  6. Po około 3 dniach ogórki będą już gotowe. 
Więcej o: