Ogórki konserwowe - przepis z czasów Polski Ludowej. Tak właśnie smakowały 50 lat temu

Przepis na ogórki konserwowe musi poznać każdy, kto lubi małe i chrupiące ogóreczki i chce zrobić z nich przetwory na zimę. Dziś mamy dla was przepis sprawdzony przez nasze babcie - idealne proporcje są tu kluczowe. Zrób i przekonaj się, jak smakowały ogórki konserwowe w czasach PRL.

Ogórki konserwowe obowiązkowo musiały znaleźć się na stołach podczas różnych uroczystości w czasach PRL. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i dziś chętnie podpowiemy ci, jak je zrobić, by smakowały jak przed laty. 

Zobacz wideo

Ogórki konserwowe - przepis z dawnych lat

Składniki:

  • ok. 1.5 kg małych ogórków
  • 1,6 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 1,6 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • koper (po 2 baldachy na każdy słoik)
  • gorczyca (płaska łyżeczka na każdy słoik)
  • cebula (kilka piórek na każdy słoik)
  • ziele angielskie (po 2 sztuki na każdy słoik)
  • liście laurowe (po 2 sztuki na każdy słoik)
  • opcjonalnie: marchewka pokrojona w talarki

Ogórki konserwowe - sposób wykonania:

  1. Ogórki płucz przez chwilkę w misce z zimną wodą. Następnie je osusz.
  2. Przygotuj zalewę. Wodę z octem solą i cukrem zagotuj i pozostaw, by nieco przestygła.
  3. Każdy ze słoików wyparz i dokładnie osusz. Na dno każdego z nich połóż po łyżeczce gorczycy, dwa liście laurowe, dwie kulki ziela angielskiego, kilka piórek cebuli oraz koper. 
  4. Ogórki ułóż w pozycji pionowej, dosyć ściśle jeden obok drugiego. Możesz dodać także kilka kawałków marchewki. Na wierzch połóż resztę kopru.
  5. Ogórki zalej zalewą i szczelnie zakręć. Następnie przełóż słoiki do garnka. Zalej je wodą i kiedy się zagotują, gotuj je jeszcze ok. 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Żółte plamy na pomidorach.Żółte plamy na liściach pomidorów. Skąd się biorą i jak z nimi walczyć?

Takie ogórki to świetna przekąska, ale także nieodłączny składnik wielu sałatek oraz pyszny dodatek na kanapkę. Jeśli chcesz spróbować, jak smakowały ogórki konserwowe w latach Polski Ludowej, ten przepis przeniesie cię w czasie.

Jak gotować fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa, ale jest łatwiejsze niż nam się wydajeJak gotować fasolkę szparagową? To łatwiejsze niż nam się wydaje

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: