Angielskie śniadanie ma bogatą historię, ale nie znajdziemy w niej opowieści o władcach, pięknych księżniczkach i odważnych rycerzach. Pierwsze wzmianki o daniu pochodzą z XVIII wieku. Przygotowywali je rolnicy i robotnicy, którzy mogli pozwolić sobie tylko na jeden pożywny posiłek w ciągu dnia. Danie miało im dostarczyć zastrzyk energii na cały dzień. Obecnie english breakfast nie jest już tak popularny w brytyjskich domach. Raczej można uznać go za pewien rodzaj tradycyjnej atrakcji turystycznej.
Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Tradycyjny english breakfast nie może odbyć się bez kilku produktów. W oryginalnej recepturze znajdziemy:
Produkty podsmażane są na oleju lub maśle, ale jeśli masz teflonową patelnię, to niektóre z nich możesz podgrzać bez używania tłuszczu.
Angielskie śniadanie jest bardzo kaloryczne. Jedna porcja dostarcza około 700 kcal.