Angielskie śniadanie - pożywny posiłek na rozpoczęcie dnia. Brytyjski klasyk łatwo przygotujesz w domu

Angielskie śniadanie to jedna z najbardziej pożywnych propozycji. Posiłek na ciepło niegdyś serwowany w domach codziennie, obecnie stanowi popularną ofertę restauracji, pubów i hoteli. Co się składa na english breakfast i jak je zrobić?

Angielskie śniadanie ma bogatą historię, ale nie znajdziemy w niej opowieści o władcach, pięknych księżniczkach i odważnych rycerzach. Pierwsze wzmianki o daniu pochodzą z XVIII wieku. Przygotowywali je rolnicy i robotnicy, którzy mogli pozwolić sobie tylko na jeden pożywny posiłek w ciągu dnia. Danie miało im dostarczyć zastrzyk energii na cały dzień. Obecnie english breakfast nie jest już tak popularny w brytyjskich domach. Raczej można uznać go za pewien rodzaj tradycyjnej atrakcji turystycznej.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Angielskie śniadanie. Co się na nie składa?

Tradycyjny english breakfast nie może odbyć się bez kilku produktów. W oryginalnej recepturze znajdziemy:

  • jajka,
  • pomidory,
  • pieczarki,
  • fasolkę w sosie pomidorowym,
  • małe kiełbaski,
  • bekon,
  • chleb tostowy,
  • kaszankę (opcjonalnie).

Produkty podsmażane są na oleju lub maśle, ale jeśli masz teflonową patelnię, to niektóre z nich możesz podgrzać bez używania tłuszczu.

Jak przygotować angielskie śniadanie? Przygotuj się na smażenie

  1. Podsmaż kiełbaski, a następnie wstaw je do piekarnika. Wtedy nie ostygną.
  2. Na tym samym tłuszczu usmaż bekon. Wymieszaj go z kiełbasą. Następnie podsmaż kaszankę, pieczarki, a po nich połowę pokrojonego pomidora. 
  3. Z fasolki odparuj sos. Produkt podgrzewaj na niewielkim ogniu.
  4. Zrób tosty i posmaruj je masłem.
  5. Usmaż na patelni jajko sadzone.
  6. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu. Dopraw pomidora, jajko i pieczarki.

Angielskie śniadanie jest bardzo kaloryczne. Jedna porcja dostarcza około 700 kcal. 

Więcej o: