Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ukochanym, sezonowym produktem wielu z nas są oczywiście truskawki. To smaczna, zdrowa przekąska, ale także dodatek do wielu deserów i wypieków. Jednym z nich jest pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Idealny słodko-kwaskowaty smak to doskonały wybór na gorące dni, gdy ciężkie desery odchodzą w niepamięć.
Ciasto z truskawkami - przepis na letni rarytas
Letnie wypieki często zwierają dodatek sezonowych owoców takich jak jagody, maliny, śliwki czy nawet warzywa takie jak rabarbar. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest oczywiście ciasto z truskawkami - to duet, który zawsze pysznie smakuje i nigdy się nie nudzi. Idealnym dodatkiem jest kruszonka, która sprawia, że ciasto jest jeszcze pyszniejsze i nadaje całości przyjemnej chrupkości.
Ten flagowy letni wypiek jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Kluczowe jest odpowiednio zrobione kruche ciasto, które wymaga zachowania proporcji, dobrego wyrobienia oraz schłodzenia. Ważnym dodatkiem są także truskawki - owoce powinny być dojrzałe, słodkie i lekko kwaśne. Ostatnim ważnym krokiem jest dodatek kruszonki - najlepeij pokryć nią obficie całą powierzchnie ciasta.
Przepis Ewy Wachowicz pochodzi ze strony ewawachowicz.pl
Przepis na ciasto z truskawkami autorstwa Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g mąki tortowej,
- 200 g mąki krupczatki,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- truskawki,
- szklanka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- jajko,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy krupczatkę i słodzimy cukrem i cukrem waniliowym. Solimy, dodajemy zimne masło. Całość dokładnie siekamy nożem.
- Gdy powstanie kruszonka, formujemy kopczyk i robimy dołeczek, do którego wbijamy jajko. Dodajemy także żółtka i śmietanę. Składniki mieszamy nożem i zagniatamy ciasto.
- Następnie formujemy wałek i dzielimy go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Mniejszą lekko rozpłaszczamy, posypujemy kakao i jeszcze raz zagniatamy.
- Ciasto przekładamy do woreczków lub folii i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Schłodzoną, większą część ciasta zagniatamy i rozwałkowujemy. Przekładamy do prostokątnej formy (26 × 33 cm; foremka powinna być wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.
- Na cieście układamy całe truskawki. Na owoce kruszymy schłodzone, ciemne ciasto lub ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 30 minut godziny.
- Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.