Ciasto z truskawkami przepisu Ewy Wachowicz. Wakacyjny wypiek, który obłędnie smakuje

Ciasto z truskawkami to flagowy wypiek lata. Idealny i delikatny smak zapewnią świeże i słodkie owoce, a idealnym dodatkiem będzie złota, chrupiąca kruszonka, która dodatkowo uwydatni całość. Przepis Ewy Wachowicz jest nie tylko sprawdzony, ale także wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ukochanym, sezonowym produktem wielu z nas są oczywiście truskawki. To smaczna, zdrowa przekąska, ale także dodatek do wielu deserów i wypieków. Jednym z nich jest pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Idealny słodko-kwaskowaty smak to doskonały wybór na gorące dni, gdy ciężkie desery odchodzą w niepamięć. 

Ciasto z truskawkami - przepis na letni rarytas

Letnie wypieki często zwierają dodatek sezonowych owoców takich jak jagody, maliny, śliwki czy nawet warzywa takie jak rabarbar. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest oczywiście ciasto z truskawkami - to duet, który zawsze pysznie smakuje i nigdy się nie nudzi. Idealnym dodatkiem jest kruszonka, która sprawia, że ciasto jest jeszcze pyszniejsze i nadaje całości przyjemnej chrupkości. 

Ten flagowy letni wypiek jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Kluczowe jest odpowiednio zrobione kruche ciasto, które wymaga zachowania proporcji, dobrego wyrobienia oraz schłodzenia. Ważnym dodatkiem są także truskawki - owoce powinny być dojrzałe, słodkie i lekko kwaśne. Ostatnim ważnym krokiem jest dodatek kruszonki - najlepeij pokryć nią obficie całą powierzchnie ciasta. 

Zobacz wideo

Przepis Ewy Wachowicz pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Przepis na ciasto z truskawkami autorstwa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • truskawki,
  • szklanka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy krupczatkę i słodzimy cukrem i cukrem waniliowym. Solimy, dodajemy zimne masło. Całość dokładnie siekamy nożem. 
  2. Gdy powstanie kruszonka, formujemy kopczyk i robimy dołeczek, do którego wbijamy jajko. Dodajemy także żółtka i śmietanę. Składniki mieszamy nożem i zagniatamy ciasto. 
  3. Następnie formujemy wałek i dzielimy go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Mniejszą lekko rozpłaszczamy, posypujemy kakao i jeszcze raz zagniatamy. 
  4. Ciasto przekładamy do woreczków lub folii i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 
  5. Schłodzoną, większą część ciasta zagniatamy i rozwałkowujemy. Przekładamy do prostokątnej formy (26 × 33 cm; foremka powinna być wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.
  6. Na cieście układamy całe truskawki. Na owoce kruszymy schłodzone, ciemne ciasto lub ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 30 minut godziny.
  7. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.