Stanie w kuchni nie jest czymś, na co mamy ochotę podczas ciepłych dni. Lepiej wykorzystać ten czas na spacery, odpoczywanie na balkonie lub czytanie książek. Dlatego dziś mamy ekspresowy przepis na puszyste ciasto z porzeczkami. Kruszonka dodatkowo podkreśli smak ciasta i nada mu słodkości. Do dzieła!
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Ciasto z porzeczkami - przepis na letni deser
Składniki:
- Porzeczki (400 g)
- Mąka pszenna (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Jajka (4 sztuki)
- Masło (200 g)
- Cukier puder (1 szklanka)
Kruszonka:
- Mąka pszenna (szklanka)
- Cukier (pół szklanki)
- Masło (100 g)
Przygotowanie:
- Na samym początku zrób kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier oraz mąkę. Składniki rozcieraj i łącz palcami, aż powstaną grudki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
- Porzeczki umyj i odstaw na durszlak, aby ściekła z nich woda.
- Następnie masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodawaj jajka.
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Cały czas ubijaj.
- Tak przygotowane ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dodaj owoce, a na wierzch kruszonkę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50-60 min. (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto z porzeczkami możesz śmiało posypać cukrem pudrem. W połączeniu z waniliowymi lodami smakuje cudownie. Porzeczki możesz zastąpić innymi owocami, np. truskawkami czy czereśniami. To banalny przepis, który zajmie ci niewiele czasu. Efekt? Jak z najlepszej cukierni w mieście. Smacznego!