Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon letni to ukochany okres wszystkich fanów świeżych warzyw i owoców. Od niedawna na bazarkach, straganach i warzywniakach pojawił się bób, który przez wielu uważany jest za flagowy produkt lata. Wbrew pozorom to nie tylko zdrowa przekąska, ale także składnik wielu dań często nawet tych bardziej wyrafinowanych czy fine diningowych.
Bób - przepisy na letni rarytas
Bób to znane od starożytności warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Stanowi pożywną i zarazem nietuczącą przekąskę - zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych przypsuje się mu wiele właściwości leczniczych. To także zdrowa alternatywa dla mięsa, po którą często sięgają wegetarianie czy weganie.
Najpopularniejszą formą przygotowywania bobu jest ugotowanie go, a następnie podanie w formie przekąski. To smaczny, ale nie jedyny pomysł na wykorzystanie togo wyśmienitego warzywa. Bób sprawdzi się znakomicie dodany do zupy, sałatki, makaronu, pierogów czy jako baza wege kotletów.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]
Przepisy na bób w różnych odsłonach. Jak już wspominaliśmy, bób można przygotować na wiele smacznych sposobów. Złamanie schematów i odrobina wyobraźnia w kuchni przyniesie nam smaczny i oryginalny efekt. Warto próbować różnych smaków i łączyć warzywo z różnymi produktami.
Przepis na sałatkę z bobem
Składniki:
- szklanka bobu,
- 100 g mixu sałat z rukolą,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 60 g sera typu feta,
- natka pietruszki,
- 4 suszone pomidory,
- 2 łyżki słonecznika łuskanego.
Sos winegret:
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy dijon,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Bób dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Następnie odcedzamy, polewamy zimną wodą i obieramy z łupinek (jeśli bób jest młody pomijamy obieranie).
- Pozostałe warzywa drobno kroimy, a sałaty rwiemy na mniejsze części. Wszystko przekładamy do dużej miski.
- Przygotowujemy sos - wszystkie produkty dokładnie ze sobą łączymy aż do uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji. Na koniec przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do misy z warzywami wsypujemy bób. Na wierzchu rozkładamy ser feta. Całość posypujemy słonecznikiem, zalewamy sosem i posypujemy natkę pietruszki.
Delikatna pasta z bobu - przepis
Składniki:
- 300 g bobu,
- 2 jajka,
- 50 ml jogurtu greckiego,
- 15 g musztardy,
- koperek,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- ocet balsamiczny.
- Ugotowany i obrany bób przekładamy razem z ugotowanymi i obranymi jajkami do blendera.
- Koperek myjemy, drobno siekamy i dodajemy do bobu.
- Składniki zalewamy jogurtem, łyżką oliwy, i przyprawiamy.
- Blendujemy na kremową, gładką masę.
- Całość przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą lub octem balsamicznym.
- Pastę podajemy z pieczywem, naleśnikami lub wytrawnymi goframi.