Lubię szybkie i proste przepisy, najlepiej takie, które zawsze wychodzą. Dziś przepis na banalnie proste ciasto z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujesz robota planetarnego ani wielkich umiejętności cukierniczych, aby je wykonać. Ostrzegam, że z pewnością sięgniesz po dokładkę, a twoi bliscy będę wniebowzięci. Do dzieła!
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem
Składniki:
Kruszonka:
- Masło zimne (pół kostki)
- Cukier (pół szklanki)
- Mąka pszenna (niecała szklanka)
Ciasto:
- Mąka pszenna (400g)
- Jajka (2 sztuki)
- Masło (kostka, 200g)
- Cukier (szklanka)
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- Kefir (niepełna szklanka)
- Rabarbar (300g)
Przygotowanie:
- Na samym początku przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier oraz mąkę. Połącz składniki i zagnieć w kulkę. Wstaw do lodówki.
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem. Do puszystej piany dodawaj stopniowo jajka, nie przestawaj miksować. Do masy jajecznej dodaj mąkę. Na koniec dodaj kefir.
- Całość wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ułóż na cieście owoce, a na sam wierzch kruszonkę.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to perfekcyjny deser na letnie popołudnia. Smakuje jak ciasto od babci, jest delikatne, puszyste i samo wchodzi do buzi. Smacznego!