Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kefirze - błyskawiczny deser. Wychodzi perfekcyjnie puszyste

Ciasto z owocami jest jednym z moich ulubionych. Smakuje wybitnie z lodami śmietankowymi i cukrem pudrem. Kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroskim czasem spędzanym u babci. To kwintesencja lata i wakacji, którą zapamiętam na zawsze.

Lubię  szybkie i proste przepisy, najlepiej takie, które zawsze wychodzą. Dziś przepis na banalnie proste ciasto z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujesz robota planetarnego ani wielkich umiejętności cukierniczych, aby je wykonać. Ostrzegam, że z pewnością sięgniesz po dokładkę, a twoi bliscy będę wniebowzięci. Do dzieła!

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Składniki:

Kruszonka:

  • Masło zimne (pół kostki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Mąka pszenna (niecała szklanka)

Ciasto:

  • Mąka pszenna (400g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Masło (kostka, 200g)
  • Cukier (szklanka)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Kefir (niepełna szklanka)
  • Rabarbar (300g)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj kruszonkę. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier oraz mąkę. Połącz składniki i zagnieć w kulkę. Wstaw do lodówki.
  2. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem. Do puszystej piany dodawaj stopniowo jajka, nie przestawaj miksować. Do masy jajecznej dodaj mąkę. Na koniec dodaj kefir.
  5. Całość wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ułóż na cieście owoce, a na sam wierzch kruszonkę.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to perfekcyjny deser na letnie popołudnia. Smakuje jak ciasto od babci, jest delikatne, puszyste i samo wchodzi do buzi. Smacznego!

Więcej o: