Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Świeży bób jest jednym z warzywnych symboli lata. Ugotowany je się jeszcze gorący z odrobiną masła. Jest naprawdę pyszny i zdrowy. Ale jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Są na to proste i tanie sposoby. Przekonajcie się sami.
Można sądzić, że w gotowaniu bobu nie ma żadnej filozofii. Trzeba zagotować wodę ze szczyptą soli (i ewentualnie cukru), dodać nasiona bobu i gotować je przez około 10 - 20 minut. Ale można trochę zmodyfikować tę tradycyjną recepturę, aby bób był mniej wzdymający. Jak?
Ostatnią radą na uniknięcie wzdęć po nasionach bobu jest zrezygnowanie z jedzenia skórek. Tak, właśnie skórki są tak problematyczne, mimo posiadania wielu właściwości odżywczych.
Dobre i świeże nasiona bobu to gwarancja pysznego i zdrowego posiłku. Jak wybrać dobre nasiona? Trzymaj się tych zasad: