Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Proste sposoby na uniknięcie gastrycznych nieprzyjemności

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Na szczęście są tanie i proste sposoby, aby uniknąć nieprzyjemności żołądkowych. Zapamiętaj te metody gotowania strąków bobu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jedzmy łupiny z młodego bobu! To w nich jest najwięcej witamin

Świeży bób jest jednym z warzywnych symboli lata. Ugotowany je się jeszcze gorący z odrobiną masła. Jest naprawdę pyszny i zdrowy. Ale jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Są na to proste i tanie sposoby. Przekonajcie się sami.

Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Zapamiętaj te zasady 

Można sądzić, że w gotowaniu bobu nie ma żadnej filozofii. Trzeba zagotować wodę ze szczyptą soli (i ewentualnie cukru), dodać nasiona bobu i gotować je przez około 10 - 20 minut. Ale można trochę zmodyfikować tę tradycyjną recepturę, aby bób był mniej wzdymający. Jak?

  • mocz nasiona w zimnej wodzie przez godzinę lub dwie przed gotowaniem, a sól dodaj na sam koniec przyrządzania bobu,
  • dodaj do wody łyżeczkę kminku, po czym wrzuć bób (kminek jest ziołem, które dobrze wpływa na trawienie),
  • wrzuć do wody gałązkę (albo dwie) świeżego kopru (koper również pomaga w trawieniu).

Ostatnią radą na uniknięcie wzdęć po nasionach bobu jest zrezygnowanie z jedzenia skórek. Tak, właśnie skórki są tak problematyczne, mimo posiadania wielu właściwości odżywczych.

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Wybierz dobre nasiona

Dobre i świeże nasiona bobu to gwarancja pysznego i zdrowego posiłku. Jak wybrać dobre nasiona? Trzymaj się tych zasad:

  • kolor - powinien być jednolicie jasnozielony, bez żadnych plam i przebarwień,
  • zapach - delikatny i neutralny oznacza, że nasiona są świeże,
  • opakowanie - wybieraj bób leżący luzem w skrzynce, zamiast pakowanego w foliowe torebki. Ewentualnie kupuj nasiona z samego rana, aby mieć pewność, że bób krótko leżał w folii.
Więcej o: