Zupa nic będzie idealną potrawą dla wszystkich fanów mlecznych i waniliowych smaków. Konsystencją i smakiem przypomina budyń. Zawdzięcza to dodatkowi żółtek, które mają ją delikatnie zagęszczać. Dodatkowo smak urozmaicają lekkie jak chmurka pianki z białek, które są ciekawym i niespotykanym dodatkiem.
Tradycyjny przepis na zupę "Nic" sięga aż 1895 r. W dawnych czasach była ona często podawana w ramach śniadania albo deserów, a szczególną popularnością cieszyła się wśród dzieci. Jest idealną potrawą zwłaszcza w okresie letnim, a najlepiej smakuje w towarzystwie truskawek, malin czy jagód.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
1. Jajka sparz wrzątkiem.
2. Białka oddziel od żółtek.
3. Do białek dodaj łyżkę cukru pudru i ubij całość na sztywną masę.
4. Do żółtek również dodaj łyżkę cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
5. Do garnka wlej mleko i dodaj naciętą laskę wanilii.
6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
8. Mleko odstaw z gazu, wyciągnij wanilię. Cały czas mieszając widelcem, wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około dwóch minut uważając, by żółtko się nie ścięło.
9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.