Zupa nic - przepis uwielbiany przez nasze babcie. Spróbuj odtworzyć go w swojej kuchni

Zupa nic - przepis na tradycyjną, lekką, mocno mleczną i waniliową zupę, która smakiem przypomina roztopione lody. Różnica jest taka, że jest jeszcze lepsza! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to pyszne danie.

Zupa nic będzie idealną potrawą dla wszystkich fanów mlecznych i waniliowych smaków. Konsystencją i smakiem przypomina budyń. Zawdzięcza to dodatkowi żółtek, które mają ją delikatnie zagęszczać. Dodatkowo smak urozmaicają lekkie jak chmurka pianki z białek, które są ciekawym i niespotykanym dodatkiem. 

Tradycyjny przepis na zupę "Nic" sięga aż 1895 r. W dawnych czasach była ona często podawana w ramach śniadania albo deserów, a szczególną popularnością cieszyła się wśród dzieci. Jest idealną potrawą zwłaszcza w okresie letnim, a najlepiej smakuje w towarzystwie truskawek, malin czy jagód. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa Nic - przepis z dawnych lat, który możesz zrobić także dziś

Składniki:

  • łyżki cukru,
  • laska wanilii,
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka.

Zupa nic to rarytas, który przygotujesz w kilka minut

1. Jajka sparz wrzątkiem.

2. Białka oddziel od żółtek.

3. Do białek dodaj łyżkę cukru pudru i ubij całość na sztywną masę.

4. Do żółtek również dodaj łyżkę cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.

5. Do garnka wlej mleko i dodaj naciętą laskę wanilii.

6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.

7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.

8. Mleko odstaw z gazu, wyciągnij wanilię. Cały czas mieszając widelcem, wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około dwóch minut uważając, by żółtko się nie ścięło.

9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Zobacz wideo FIT Śniadanie VS. Placki z jabłkiem jak u babci
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.