Ciasto z jagodami na oleju - przepis na domowe ciasto. Puszyste, wilgotne i delikatne

Domowe ciasto to najlepszy pomysł na rozpoczęcie tygodnia. Poniedziałki bywają ciężkie, dlatego warto je umilić kawką w towarzystwie słodkości. Dziś przepis na banalne ciasto z jagodami na oleju, robi się je błyskawicznie, a smakuje wybitnie.

Jeśli lubisz sprawdzone przepisy to koniecznie sięgnij po ten dzisiejszy. Jest banalny, nawet jeśli brakuje ci umiejętności cukierniczych wykonasz je bez problemu. Sezon na świeże owoce trwa w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Domowe łasuchy wciągną ciasto w kilka sekund, gwarantujemy. Do dzieła!

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Składniki:

  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Olej (pół szklanki)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Cukier (szklanka)
  • Cukier puder (3 łyżki)
  • Jagody (400g)

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijaj.
  2. Do ubitych jajek dodaj cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Umyte jagody ułóż na cieście.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 40-45 min (do suchego patyczka).

Domowe ciasto z jagodami na oleju jest pyszną przekąską w ciągu dnia. Idealnie smakuje w połączeniu z kubkiem gorącej kawy i herbaty. To gwarancja dobrego dnia oraz miłego rozpoczęcia weekendu. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić swój własny, domowy lukier.  Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.