• Link został skopiowany

Baklawa - przepis na słodki deser sułtanów. Turecki rarytas można zrobić samemu w domu

Myśląc o Turcji, nie sposób pominąć baklawę. To tradycyjny turecki deser podawany od zarania dziejów na sułtańskich stołach. Dziś możemy go spróbować, nie wychodząc z domu. Składa się z wielu warstw, a jego smak pozostaje w pamięci na długo.
Baklawa przepis
fot. Pexals/ Amnah Mohammad,
Zobacz wideo Od kebaba po bakławę - kilka dań, dzięki którym zasmakujesz Turcji, nie ruszając się z własnej kuchni

Grecy i Turcy spierają się o palmę pierwszeństwa względem pochodzenia baklawy - każdy z tych krajów uznaje ją jako własny skarb kuchni narodowej. Trudno im się zresztą dziwić, bo smak tego deseru jest znakomity.

Baklawa, przepis na deser, który gościł na sułtańskich stołach

Choć historia baklawy sięga około XV wieku, to do dziś wiedzie prym na stołach całego świata. Początkowo podawano ją wyłącznie w pałacach, podczas wyjątkowych okazji czy świąt. Z czasem zaczęto produkować ją na większą skalę, co pozwoliło tzw. klasie średniej spróbować niedostępnego wcześniej deseru. Mimo upływu lat w Turcji nadal używa się stwierdzenia, że tylko wystarczająco bogate osoby mogą sobie na nią pozwolić, przez co uznawana jest za wyjątkowy rarytas. 

Przepis na baklawę zmieniał się nie tylko pod wpływem czasu, ale także regionów, gdzie był wykonywany. W Turcji podawana jest z lodami i kajmakiem. Jeśli szukamy deseru na osłodę dnia, to połączenie pistacji i ciasta filo będzie idealne.

Składniki:

  • 250 g stopionego masła,
  • opakowanie ciasta filo,
  • 400 g pistacji,
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 150 ml miodu wielokwiatowego,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na wykonanie tureckiej baklawy

  1. Pistacje obieramy z twardych szypułek i wrzucamy do blendera. Miksujemy do momentu uzyskania drobnych orzeszków. Dodajemy cynamon i cukier. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Rozpuszczamy masło i smarujemy nim blaszkę do pieczenia. Rozkładamy na niej pierwszy płat ciasta filo, a na nim kolejny. Smarujemy wierzch roztopionym masłem i powtarzamy czynność, nakładając kolejne dwie warstwy ciasta. Całość posypujemy rozdrobnionymi pistacjami z cukrem i cynamonem. 
  3. Nakładamy następne dwa arkusze, smarujemy masłem i ponownie nakładamy dwa płaty ciasta. Smarujemy wierzch i posypujemy pozostałymi orzechami. 
  4. Całość ponownie przykrywamy dwiema warstwami ciasta filo. 
  5. Baklawę kroimy na kwadratowe części i smarujemy masłem.
  6. Wstawiamy baklawę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 50 minut. 
  7. Po upieczeniu wyciągamy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. 
  8. Przygotowujemy polewę. Miód i sok z cytryny podgrzewamy w niewielkim garnuszku. 
  9. Gorącym syropem polewamy baklawę. 

Najlepiej smakuje na ciepło podawana z gałką lodów. 

Więcej o: