Przepis na lody truskawkowe. Domowy deser na upalne dni z bitej śmietany i serka mascarpone

Domowe lody są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim proste w wykonaniu. Poza tym częstując nimi nasze dzieci nie martwimy się o skład. Te zimne owocowe słodkości pokochają wszyscy domownicy.
Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

W upalne dni chętnie sięgamy po chłodne desery i inne przekąski. Warto wykonać własne lody, dzięki czemu nie tylko zjemy coś pysznego, ale mamy pewność co do jakości naszych autorskich łakoci. 

Przepis na lody truskawkowe domowej roboty

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy moment, by zrobić domowe lody. Pyszne, kremowe i niesamowicie aromatyczne, a przede wszystkim wykonane bez korzystania ze specjalnych maszyn.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,

Wykonanie:

  1. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy dokładnie pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Miksujemy owoce do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy serek mascarpone.
  4. Do gotowego kremu wlewamy zmiksowane wcześniej truskawki i całość mieszamy. 
  5. Gotową masę wlewamy do plastikowego pojemniczka lub do foremek, które nadadzą docelowy kształt naszym lodom.
  6. Możemy dodać pokrojone w kostkę truskawki, aby lody były jeszcze bardziej owocowe. 
  7. Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażarki na około sześć godzin.

Domowe lody truskawkowe. Propozycja podania

Przygotowane przez nas lody nie posiadają żadnych chemicznych dodatków, dlatego po wyjęciu z zamrażarki mogą potrzebować nieco więcej czasu, aby udało się je wyciągnąć z pojemnika. Wystarczy zostawić je na kilka minut na blacie kuchennym, a zmiękną i wtedy można je kroić czy formować z nich kulki. 

Lody przygotowane z tego przepisu są tak pyszne, słodkie i kremowe, że bez żadnych dodatków stanowią wyśmienity deser. Jeśli jednak mamy ochotę, możemy podać je z bitą śmietaną, a na drobnych oczkach kuchennej tarki zetrzeć nieco gorzkiej czekolady. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.