W upalne dni chętnie sięgamy po chłodne desery i inne przekąski. Warto wykonać własne lody, dzięki czemu nie tylko zjemy coś pysznego, ale mamy pewność co do jakości naszych autorskich łakoci.
Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy moment, by zrobić domowe lody. Pyszne, kremowe i niesamowicie aromatyczne, a przede wszystkim wykonane bez korzystania ze specjalnych maszyn.
Składniki:
Wykonanie:
Przygotowane przez nas lody nie posiadają żadnych chemicznych dodatków, dlatego po wyjęciu z zamrażarki mogą potrzebować nieco więcej czasu, aby udało się je wyciągnąć z pojemnika. Wystarczy zostawić je na kilka minut na blacie kuchennym, a zmiękną i wtedy można je kroić czy formować z nich kulki.
Lody przygotowane z tego przepisu są tak pyszne, słodkie i kremowe, że bez żadnych dodatków stanowią wyśmienity deser. Jeśli jednak mamy ochotę, możemy podać je z bitą śmietaną, a na drobnych oczkach kuchennej tarki zetrzeć nieco gorzkiej czekolady.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl