Zobacz wideo
Chłodnik z ogórka i awokado
Barszcz ukraiński z przepisu babci to pyszna zupa z buraczkami, świeżą kapustą i koperkiem. Ten lekki obiad jest idealną propozycją na letnie popołudnia.
Więcej ciekawych informacji na tematy kulinarne znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa z przepisu babci, czyli sekrety najlepszego barszczu ukraińskiego
Aby ugotować idealną zupę, warto myślami wrócić do dawnych czasów, w których nie używano żadnych chemicznych dodatków. To właśnie stosowanie samych naturalnych składników sprawiało, że dania naszych babć były wyjątkowe. Dziś także możemy odtworzyć ten smak dzieciństwa, wystarczy, że ugotujemy barszcz ukraiński według poniższego przepisu.
Sekretem pysznych zup zawsze był lekki i aromatyczny bulion. Najlepiej sprawdza się wykorzystanie dwóch skrzydełek kury z wolnego wybiegu. Zalewamy go wodą, dodajemy dwie marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera, opalaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy trzy ziarenka ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe i ząbek czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny.
Tak przygotowany bulion stanowi nieodzowną bazę każdej babcinej zupy.
Przepis na barszcz ukraiński babci. Najlepsza zupa na upalne dni
Kiedy nasz bulion jest już gotowy, wyciągamy z niego mięso i warzywa. Wywar przelewamy przez sitko do innego garnka. Tak powstałą bazę wykorzystamy do dalszego gotowania barszczu ukraińskiego.
Składniki:
- 400 g buraków,
- 250 g ziemniaków,
- 200 g świeżej kapusty,
- marchewka,
- kilka gałązek świeżego kopry,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- sól.
Wykonanie:
- Obieramy buraki, ziemniaki i marchew. Myjemy pod chłodną, bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Buraczki kroimy z drobne paski, ponieważ są twardsze i dłużej się gotują kiedy są pocięte w duże kawałki.
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy na pół. Myjemy, osuszamy, a później szatkujemy, aż uzyskamy 200 g.
- Buraki, marchew i ziemniaki wrzucamy do bulionu. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy do momentu, kiedy warzywa lekko zmiękną. Po tym czasie garściami powoli wkładamy do garnka poszatkowaną kapustę i gotujemy przez około pięć minut.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Śmietanę przekładamy do małej miseczki, dolewamy dwie łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy. Wlewamy kilka łyżek gotującej się zupy i ponownie mieszamy. W ten sposób podnosimy temperaturę śmietany, dzięki czemu nie zważy się w kontakcie z gorącym barszczem ukraińskim.
- Przelewamy śmietanę do zupy, gotujemy około dwóch minut i zestawiamy z palnika.
- Koper myjemy dokładnie w chłodnej wodzie, osuszamy. Siekamy drobno i posypujemy w miseczce tuż przed podaniem.
Najlepiej smakuje podawany z razowym chlebem i dodatkowym kleksem kwaśnej śmietany.