Czy bób można mrozić? To musisz wiedzieć o przechowywaniu tego smacznego warzywa strączkowego

Czy bób można mrozić? Jeśli tak, to w jaki sposób? Te zasady przechowywania nasion bobu musisz pamiętać, aby na dłużej zachować ten smak lata.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jedzmy łupiny z młodego bobu! To w nich jest najwięcej witamin

Bób jest pysznym i zdrowym warzywem strączkowymi, lubianym przez wielu. Kupując go latem chcielibyśmy zachować jego smak na dłużej, aby móc się nim cieszyć nawet zimą. Jak można to zrobić? Pierwszym pomysłem, który od razu przychodzi nam do głowy jest mrożenie, ale czy bób można mrozić? Jak najbardziej, tylko trzeba pamiętać o kilku rzeczach. 

Czy bób można mrozić? O tym musisz pamiętać, aby był smaczny

Zanim cokolwiek zamrozisz, musisz zrobić dokładną selekcję nasion (bądź strąków) i odrzucić wszystkie, które mają plamy, przebarwienia lub jakiekolwiek inne niedoskonałości. Po rozmrożeniu takie nasiona będą w jeszcze gorszym stanie. Wybierz więc do mrożenia te najlepsze i najładniejsze, najlepiej młode nasiona (strąki). 

Mrożenie bobu jest trochę bardziej pracochłonne niż warzyw korzeniowych, na przykład marchewki. Oczywiście, jeśli chcesz zachować ich ładny kolor i delikatny smak. Jak przygotować nasiona bobu do mrożenia? Przede wszystkim musisz go zblanszować. W tym celu umieść nasiona w sitku, które musi się znajdować się w garnku z wrzącą wodą, na dwie minuty lub krócej. Potem szybko odcedź bób i oblej dużą ilością zimnej wody. Nasiona wyłóż na ręczniki papierowe, aby wyschły. Na koniec umieść bób w plastikowych woreczkach i włóż do zamrażarki. 

Można też mrozić bób bez blanszowania, a nawet w strąkach. Nasiona (strąki też) muszą być umyte i wysuszone. Umieść je w torebkach foliowych i a te włóż do zamrażarki. Możesz też najpierw schłodzić bób w lodówce i dopiero przełożyć do zamrażarki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA